Kræftpatienter behøver ikke at dø af sult

Kræftpatienter dør af underernæring

20-30 procent af alle kræftrelaterede dødsfald skyldes underernæring. Det skønner WHO på baggrund af en række kliniske studier, ifølge Politiken.

Kost & Ernæringsforbundet har sammen med blandt andre Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker,  undersøgt ernæringsindsatsen blandt kræftpatienter.  Og undersøgelsen bekræfter, at ernæringsterapi ikke prioriteres på sygehusene.

En tidlig indsats

Konklusionen på undersøgelsen er klar: der er behov for en tidlig indsats og et samarbejde mellem kliniske diætister, læger, sygeplejersker og køkkenchef for at forebygge underernæring.

- Der er en åbenlys ernæringsmæssig udfordring, når mellem 20 og 30 procent dør af underernæring. Der er derfor behov for, at ernæringen bliver ligestillet med den medicinske behandling.  Det er også noget patienterne selv efterspørger, og i vores undersøgelse fortæller 75 procent, at de ikke får den nødvendige kostvejledning, siger Kost & Ernæringsforbundets formand Ghita Parry

Kræftsygeplejersker vil samarbejde

I undersøgelsen efterlyser over halvdelen af kræftsygeplejerskerne mere samarbejde med de kliniske diætister.

- Kliniske diætister skal være medansvarlige for patienterne og indgå i et team med kræftsygeplejerskerne. Og patienterne skal have den nødvendige ernæringsterapi. Jeg håber, der kommer et politisk fokus på behovet for en bedre organisering, siger Ghita Parry.

Politisk opmærksomhed

Og noget tyder på det, for i Politiken i dag opfordrer sundhedsminister Astrid Krag (SF) regionerne, sygehusene og de lokale kræftafdelinger til at have fokus på ernæring.

I øvrigt anbefaler overlæge Jens Kondrup, Dansk Selskab for Klinisk ernæring, at det skrives ind i de kliniske retningslinjer, at kræftpatienters ernæringstilstand skal undersøges, når de indlægges på sygehuset.

Kilde