Lange skoledage kalder på skolemad

Sulten nager

En skoledag fra klokken 8 om morgenen til klokken halv fire er ikke ualmindelig. Og så lang en arbejdsdag kræver sund og nærende mad, hvis børnene skal være friske. Og det kniber det med.

I et studie som Nationalt videncenter for Kost, Motion og Sundhed på UCSyd står bag, siger 75 procent af eleverne, at de er sultne sidst på dagen. Og det er skidt, for sult betyder så lavt et blodsukker, at børnene ikke kan koncentrere sig om at lære.

Og det er ikke alene forældrenes ansvar, det hviler også på skolen, mener videncenterchef Børge Koch. Det er svært at følge med i, hvad børnene spiser på skolen. Og det er ikke alle børn, der har en sund og nærende madpakke med. Derfor er det bedst med en madordning,siger han.

Et godt tilbud i Gladsaxe

Den anbefaling, har de fulgt i mange år i Gladsaxe Kommune, som har en skolekantine på alle kommunens syv skoler. Og Jeanet Paaske, tillidsrepræsentant og medarbejder i kantinen på Grønnemose Skole, kan bekræfte, at behovet for et sundt måltid midt på dagen ikke er blevet mindre efter reformen.

- 20-25 procent af eleverne spiser med. Og tallet er stigende, siger hun.

Madordningen er forskellig fra skole til skole. Men alle laver mad fra bunden med en god andel af økologiske råvarer.

Børnene vil gerne være med

På nogle skoler er børnene med til at tilberede maden, mens de på andre blot kan sætte sig til bords.

- Sådan er det lige nu. Flere aktiviteter omkring måltiderne er gået i fisk på grund af forvirring om reformen. Men de vil vende tilbage, i takt med overblikket, mener Jeanet Paaske, for børnene vil meget gerne være med.  

Det gælder også, når kantinen gang om måneden tilbereder mad med rødder i en anden etnisk madkultur, så eleverne kan lære hinandens madkultur at kende.

For at give elevene en solid start på dagen, serverer skolerne også morgenmad. På Grønnemose Skole er den tilmed gratis. Her kommer Fødevarebanken en gang om ugen og leverer råvarerne til dagens tidlige måltid.

Mangel på mad kan øge kritik af reform

Eleverne i Gladsaxe er altså godt hjulpet igennem de lange dage. Men sådan er det langt fra i alle kommuner.

- Nogle af elevernes og forældrenes frustrationer omkring skolereformen kan måske ligefrem skyldes mangel på mad, foreslår Børge Koch.

Undersøgelsen er foretaget på fem repræsentative skoler, skriver Videncenter Kosmos på UCSyd, der står bag undersøgelsen.

Kilde