Relateret indhold

Christine Bille Nielsen [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/03/2020 Månedens opskrift: Vælg et frø
Annette Aggerbeck  [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/03/2020 Bæredygtig udvikling er lederens ansvar
 Sanne Hansen  [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/03/2020 Vi sætter gang i en proces
Mette Jensen  [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/03/2020 Dialogen er vigtig
Sanne Hansen  [ TEKST ] Kissen Møller Hansen  [ FOTO ]
Fagbladsartikel 10/03/2020 Linser for livet

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Leder: Bak op om arbejdsmiljøet

 • GHITA PARRY / FORMAND
  GHITA PARRY / FORMAND

Et godt arbejdsmiljø giver arbejdsglæde. Og arbejdsglæde giver et godt arbejdsmiljø. Men der er ikke rigtig gang i den positive spiral. Tværtimod går det den helt forkerte vej, og stadig flere sygemeldes på grund af stress eller nedslidning.

Og netop nedslidning har sat gang i debatten om, hvor længe vi kan holde på arbejdsmarkedet, om tidlig tilbagetrækning og differentieret pensionsalder til særligt udsatte. Men hvem er særligt udsat? Og er fysisk nedslidning ‘farligere’ end psykisk nedslidning?

Jeg synes, at vi både skal finde løsninger til nedslidte kolleger og tænke i forebyggelse, så nedslidning undgås.

Al erfaring viser, at det lønner sig at sætte fokus på arbejdsmiljøet, når man vil have medarbejdere, der går på arbejde med glæde og løser opgaverne godt. Og selvom arbejdsglæde måske ikke kan dæmme hundrede procent op for nedslidning, så kan det hjælpe os til at passe godt på hinanden.

Her i forbundet er der 130 arbejdsmiljørepræsentanter, som hver dag gør en kæmpe indsats for at opfylde kollegernes ønsker til arbejdsmiljøet og arbejdsmiljølovens krav om et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Men de kan ikke gøre det alene. De har brug for opbakning fra kollegerne, der skal fortælle, når noget halter. Og fra ledelsen, der skal sørge for at betingelserne for at udføre arbejdsmiljøarbejdet er til stede.

Undersøgelser viser, at der hvor arbejdsmiljøet får størst opmærksomhed det er på arbejdspladser, hvor der er en TRIO til at holde øje med trivslen – så et samarbejde mellem tillidsrepræsentanten, arbejdsmiljørepræsentanten og ledelsen er en god ide.

Det er også en god ide, at sørge for, at arbejdsmiljørepræsentanten har de bedste muligheder for at gøre sit arbejde godt. Det kræver uddannelse, og den mangler alt for mange steder. Det går selvfølgelig ikke. Den lovpligtige efteruddannelse skal være på plads.

Endelig skal der afsættes den fornødne tid til arbejdsmiljøarbejdet. Det kniber det også med, viser en undersøgelse.

Der er altså al mulig grund til at hanke op i arbejdsmiljøet. Og i 2019 er der lagt op til at give det et skub fremad og at give arbejdsmiljørepræsentanten et klap på skulderen.