Relateret indhold

Christine Bille Nielsen [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov  [ FOTO ]
Fagbladsartikel 24/06/2020 Månedens opskrift: Danske Skaldyr
Tina Juul Rasmussen    [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 24/06/2020 Ledelse under Corona kræver mod
Tine Sejbæk  [ TEKST ] Peter Sørensen   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 24/06/2020 Vil gøre dansk madkultur grøn
Sanne Hansen    [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 24/06/2020 Buffet i krise
Mette Iversen    [ TEKST ]  iStock [ FOTO ]
Fagbladsartikel 24/06/2020 Japansk svamp åbner for velsmagen

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Leder: Brug de ernæringsprofessionelle

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Hver tiende i verden er overvægtig. Og herhjemme vejer hver anden voksen for meget. Også blandt børnene stiger vægten. I dag regner man med, at hvert femte barn vejer for meget. Der er noget helt galt. Og der er brug for kreative ideer til, hvordan udfordringen tackles.

Jeg ved, at vægt langtfra alene handler om mad. Men om arv og genetik, bevægelse, livsbetingelser og ressourcer i det hele taget. Det er ingen hemmelighed, at overvægt har social slagside – eksempelvis forekommer overvægt langt hyppigere hos børn af kortuddannede. Men i sidste ende handler vægt og overvægt også helt konkret om mad. Og vi må bare konstatere, at der bliver gjort alt for lidt for at udnytte fagkompetencerne til at dæmme op for ringe madvaner og de sundhedsmæssige konsekvenser, der er forbundet med en usund livsstil og overvægt. Det gælder, når overvægten har taget overhånd, og der alene er en fedmeoperation tilbage. Det gælder også inden, det går så galt, nemlig når man har erkendt, at vægten er ude af kontrol og har et ønske om hjælp til et vægttab og et ændret spisemønster. Her skal der være hjælp at hente hos ernæringsprofessionelle f.eks. i det kommunale sundhedscenter. Eller et tilskud til vejledning hos en privatpraktiserende diætist. I dag får du kun hjælp, hvis du har penge og ressourcer til at bede om den. 

Men der skal også være hjælp længe inden, der overhovedet er et behov for hjælp.

Vi ved, at mad i skoler og daginstitutioner, hvor dygtige medlemmer bidrager til at lære børn og unge om værdien af fælles måltider, færdigheder i madhåndværket, råvarekendskab og smag, har en positiv effekt. Det giver børnene gode spisevaner og en bevidsthed om betydningen af det fælles måltid, som vil følge dem, også når de bliver voksne. Og noget tyder på, at det kan være en afgørende barriere for at udvikle overvægt.

Så, kære politikere i regioner og kommuner, lad det derfor ikke blive ved øget adgang til fedmeoperationer. Lad os sætte de ernæringsprofessionelle kompetencer i spil, så de kan bidrage til en lettere barndom og øget folkesundhed.