Relateret indhold

Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse
Mette Jensen   [ TEKST ] iStock [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Høj på tilfredshed
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]
Fagbladsartikel 15/12/2020 Her er borgerne i sikre hænder

Leder: Der er ingen vej uden om bæredygtighed

  • MICHAEL ALLERUP NIELSEN / NÆSTFORMAND
    MICHAEL ALLERUP NIELSEN / NÆSTFORMAND

Jeg vil opfordre politikerne på kommunalt og regionalt plan til at bakke op om regeringens klimaambitioner – som det sker netop nu i hovedstads-
regionen. Hvis ikke der er et politisk krav om at tænke bæredygtigt i de offentlige virksomheder, vil køkkenerne støde på modstand. Den bæredygtige omlægning vil blive opfattet som noget, der er nice to have, men ikke need to have. Med økologien så vi, at omlægningen tog fart, da regeringen anbefalede at gå efter 60 procent økologi i de offentlige institutioner. Men det var dog langt fra alle regioner og kommuner, der kom med på vognen, så denne gang skal det ikke være en anbefaling, men et politisk krav om bæredygtighed.

En bæredygtig omlægning er imidlertid ikke en indlysende og nem opgave for de professionelle køkkener. De 17 verdensmål, der er synonyme med bæredygtighed, stritter i alle retninger. Derfor er det lederens ansvar at samle målene op og lave en strategi sammen med medarbejderne: Hvor står vi, hvor vil vi gerne hen, og hvordan kan bæredygtighed tænkes ind i det daglige arbejde?

Det er vigtigt, at ændringerne er til at overskue, ellers går omlægningen i stå. Og selv om effekten af de bæredygtige initiativer i høj grad ligger uden for køkkenerne, skal resultater også kunne ses på arbejdspladsen. Det skaber arbejdsglæde og trivsel og lyst til at gå videre i en bæredygtig retning.

Så selv om bæredygtighedscirklen med de 17 mål lægger op til at tænke hele vejen rundt, skal det ikke nødvendigvis ske på én gang. Omlægningen kan tages bid for bid, og det er vigtigt at huske, at intet er for småt. Selv de mindste initiativer kan være med til at gøre en forskel. Det kan handle om at øge økologiprocenten, mindske spildet, spare på energien og på andre ressourcer som f.eks. emballagen. Eller det kan handle om at justere menuplanen i en bæredygtig retning, hvor der skrues ned for mængden af kød og op for mængden af bælgfrugter, korn og grønt.

Baseret på tal fra den grønne tænketank Consito kan de professionelle køkkener begrænse udledningen af CO2 fra fødevarer med 25 procent inden 2025. Og samtidig gøre folk sundere. Det, der er godt for klimaet, er nemlig også godt for folkesundheden.

Så kære politikere, ryst op med en plan for bæredygtighed, og tænk de professionelle køkkener ind i planen.