Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Leder: Der er råd til velfærd

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Med Kick off først på Statens område og senest på det regionale og kommunale område er vi godt i gang, og jeg har en klar forventning om, at vi er på vej ind i en overenskomstperiode, der adskiller sig fra de seneste. Jeg forventer ikke nogen lønfest, men heller ikke endnu en kriseoverenskomst. Det økonomiske råderum, der er oparbejdet i samfundet, skal bruges til at styrke velfærden. Og det betyder også bedre arbejdsforhold og løn til Kost & Ernæringsforbundets faggrupper.

Sidst på foråret var jeg rundt til en række dialogmøder, ét i hver region, for at debattere med tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter. Jeres krav gælder selvfølgelig lønnen. Men også pension, arbejdstid, tillidsrepræsentation og efteruddannelse fik vi drøftet. Og balancen mellem arbejde og fritid. Jeg vil gerne sige tak for nogle gode og inspirerende debatter. Starten på OK18 kunne ikke være bedre.

Ved Kick off i Sundhedskartellet fik vi lejlighed til at høre, hvad arbejdsgiverne tænker om de forestående forhandlinger, og vi må konstatere, at de ikke ligefrem lægger op til højere løn og bedre arbejdsvilkår. De har fokus på, at det økonomisk pres på regioner og kommuner stiger i takt med, at vi bliver flere ældre og flere syge, og de vil have endnu mere fleksible medarbejdere, der kan flyttes rundt mellem forskellige opgaver, matrikler og arbejdstider. Så der bliver helt sikkert nok at forhandle om, også ved denne overenskomst.

Hvordan der skal prioriteres mellem kravene, det skal I fortælle os i sidste halvdel af august, hvor der er kravindsamling. I Staten er det 16. august. For regioner og kommuner løber kravindsamlingen fra 14. august til 1. september.

Med Kick off og dialogmøderne er der lagt op til gode debatter om velfærd og arbejdsvilkår. Tag dem med jeres tillidsrepræsentant – hvis I har en. Hvis ikke I har, så tag debatten med kollegerne og husk, at I selv kan sende jeres krav til forbundet. Den mulighed gælder også for lederne. Kravene går videre til hovedbestyrelsen og derfra til forhandlingsfællesskaberne, så vejen er lang, indtil OK18 slutter til foråret.

Men allerførst må vi samle kræfterne gennem en forhåbentlig lang og god sommer.

God sommer