ghita
Fagblad 1, 2018

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Ghita Parry, formand

Leder: Jeg beholder de gode

Jeg har mange kogebøger. Alt for mange. De ligger i reolen i min stue, i køkkenet, på spisebordet, ved siden af min seng og på kontoret. Nu skal der luges ud. Kun de bedste skal overleve.

Jeg har meget ofte en kogebog i hånden. Jeg læser i den på terassen, i sommerhuset og på vej på familiebesøg. Skal jeg ud at rejse, køber jeg et tykt madmagasin i lufthavnens boghandel, og når jeg er udenlands, skal jeg lige forbi en boghandel for at snuse. Det kunne jo være, jeg faldt over noget spændende og anderledes. Og det resulterer altid i nye bøger til min samling.

Men de roder, bøgerne. Der er alt for mange, og der er ikke system i hverken opbevaring eller kogebogskøbelyst. Jeg køber dem måske pga. forfatteren, det glitrende omslag eller fordi, jeg har fået dem anbefalet. Alt for sjældent er jeg kritisk i mine indkøb. Det har resulteret i en overflod af bøger. De fleste ubrugelige.

Derfor har jeg brugt et par weekenddage i det nye år på at gennemgå samlingen med kritiske øjne. Hvilke skal jeg beholde i et endnu ikke opfundet system, og hvilke skal stilles ved containeren, hvor gode naboer kan snuppe én eller fem til egen kogekunst?

Oprydningen har foreløbigt resulteret i tre bunker:

De kedelige. Hvor opskrifterne er banaliteter og metodikkerne sjuskede og ikke ordentligt gennemtestede. Jeg fatter ikke, at jeg købte dem.

De meget flotte, med smukke fotos og alenlange fortællinger om forfatterens gøren og laden. Hvor opskrifter og metodikker er gode, men mest fyld, fordi selvbiografien skulle kaldes en kogebog. De er tunge og svære at håndtere. Jeg bruger dem sjældent.

De gode kogebøger, hvor opskrifter, billeder og korte tekster gør mig klogere og inspirerer mig til at koge efter en god og logisk metodik. Det er opskrifterne herfra og den mad, der kommer ud af det, der gør størst lykke i hverdagen, og når jeg har gæster.

Bunkerne hjælper. Men der er stadig lang vej til en kortere hylde. Jeg har svært ved at skille mig af med en kogebog, når først den er landet hos mig. Jeg, og andre af samme kaliber, er faktisk rigtigt gode til at holde kogebogsindustrien kørende.

Men oprydningen skal gennemføres. Mit mål er 10-12 kogebøger, som det giver mening at have stående. Som jeg hurtigt kan finde, slå op i, lære af. Som jeg bruger igen og igen. Som ældes af brugen. Det bliver så godt …

Seneste fagbladsartikler

Julegrød risengrød

Kys lokkede grødappetit frem

Madkultur: Julegrøden, som vi i dag kender som risengrød, var i sin oprindelige form en ret, der skulle lægge en bund, inden gårdens karle kastede sig over sulefadet
Arbejdskraft

Ramije blev uddannet på blot et halvt år

Ufaglærte, men erfarne køkkenmedarbejdere behøver ikke komme i praktik, når de uddanner sig til ernæringsassistent.
arbejdsmiljø

Smerter på jobbet

Arbejdsmiljø: Hvert tredje medlem føler sig udsat for fysiske belastninger ofte eller hele tiden i forbindelse med deres arbejde
opskrifter

Månedens opskrift: Brunch med overskuds-risengrød

Sådan tjekker du, om du får de rigtige tillæg
simones madklub

Erfaringstillæg mangler på lønsedler

Sådan tjekker du, om du får de rigtige tillæg
Ghita

Forvent ingen julegave …

Regeringen har haft en snæver opfattelse af velfærdssamfundet, hvilket har ført til udelukkelse af vigtige faggrupper
Se alle