Relateret indhold

Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse
Mette Jensen   [ TEKST ] iStock [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Høj på tilfredshed
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]
Fagbladsartikel 15/12/2020 Her er borgerne i sikre hænder

Leder: Økologi er en mærkesag

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Økologi er én af vores mærkesager. Vi har tre, som hovedbestyrelsen vedtog i begyndelsen af året. Mærkesagerne skal skabe synlighed omkring professionen og jeres kompetencer. Det er nemlig det, som mærkesager kan. Ved at være offensiv og give samme sag opmærksomhed igen og igen, kan vi styrke bevidstheden hos samarbejdspartnere og politiske beslutningstagere, og vise, at I er eksperter på det kost-, ernærings- og sundhedsfaglige område.

De tre mærkesager er: Underernæring. Mad kan mere end at mætte. Og altså økologi. Og de tager alle tre afsæt i forbundets værdigrundlag.

Underernæring har vi arbejdet med lige siden sidste kommunalvalg, og det er et godt eksempel på, at en mærkesag kan ‘ændre verden’. I dag er der stor opmærksomhed på underernæring helt op på regeringsniveau, og underernæring indgår som ét af fem indsatsområder i den nationale handlingsplan.

Så underernæring holder vi fast i. Sammen med Mad kan mere end at mætte, der f.eks. sætter fokus på værdien af måltidsfællesskaber, var det de to mærkesager, der løb med opmærksomheden på Folkemødet i juni. Det var ved to events, vi holdt sammen med Ældre Sagen: ‘Sultne gamle mænd’ og ‘Hvem gider ældremaden’.

Fra nu, og indtil valget i kommuner og regioner er overstået i november, giver vi den fuld gas med økologien. Nu, hvor der ikke længere er en minister til at stå fast på den økologiske dagsorden, må politikere i regioner og kommuner kaste sig ind i kampen og støtte op om økologi i de måltider, som I serverer på hospitaler og plejehjem, i daginstitutioner og kantiner. Og hvilken politiker vil ikke gerne byde sine borgere på mad uden pesticider, færre tilsætningsstoffer og et glas rent grundvand? Men det kræver, at nogen tager teten, sætter ord på en ny vision og handler. Ellers risikerer vi at rulle hele økokataloget tilbage og miste den enorme viden, som I har brugt mange ressourcer på at opbygge og udbrede.

Det må ikke ske. Derfor står vi sammen med Økologisk Landsforening bag kampagnen ØkoValg 2017. Vi har åbnet en kampagneside, økovalg.dk, der giver politikerne fakta, cases og grydeklare politiske forslag, der fratager dem enhver undskyldning for ikke at fastholde omlægningen i de offentlige institutioner.

Læg mærke til, hvem der vil økologien i din kommune.

Godt økovalg.