Relateret indhold

Kille Enna
Fagbladsartikel 15/10/2019 Månedens opskrift: Kartoffelkuren
Pia Melander Guilbert  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO
Fagbladsartikel 15/10/2019 Spring ud som hverdagsaktivist
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST
Fagbladsartikel 15/10/2019 Professionel i køkkenet
Fagbladsartikel 15/10/2019 Vi føler på maden
Mette Jensen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 15/10/2019 Mad til mor

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Leder: Op på ølkassen

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Det er historier om den ældre og livstrætte borger, der tog fire kilo på og lod humøret stige flere grader, da han fik mad, han kunne tygge. Patienter der kommer sig hurtigere over alvorlig sygdom, fordi maden er tilpasset deres behov. Teenageren, der ikke længere er ‘klassens tykke dreng’. Og tilflytteren, der stifter nye venskaber ved fællesspisningen.

 Der er mange historier, og de er hentet fra hverdagen. Jeg har netop lagt ører til nogle af dem på regionernes midtvejsmøder. Historierne kom frem, fordi vi drøftede analysen af professionen og det fremtidige arbejdsmarked for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige. En analyse, hvor forbundet har spurgt eksperter og samarbejdspartnere og ikke mindst jer om jeres holdninger.

Tak fordi I har deltaget i analysen og delt jeres syn på det kost- og ernæringsfaglige arbejde, professionens udfordringer og jeres syn på fremtiden. Uden jer ville vi ikke vide, hvilken vej vi skulle gå.

I tror på fremtiden, og I tror på nye job. I satser på økologi og bæredygtighed. I vil arbejde med rammerne for måltiderne for at sikre god ernæring. I er parate til at samarbejde med udsatte borgere om de daglige måltider og I vil producere sund hverdagsmad til private – for at nævne nogle af de eksempler, der matcher analysens bud på, hvordan vi sammen fastholder og udvikler professionen og skaber nye job.

For få år siden var der ikke mange kost- og ernæringsfaglige, der tænkte på, at I dagligt arbejdede på at forbedre borgernes sundhed. Det blev taget med et gran salt, når jeg hårdnakket påstod, at ‘I ikke kunne forme en frikadelle, uden at det betød noget for sundheden’.

Det har ændret sig. I dag svarer otte ud af ti i analysen ja til, at I bidrager til at løse vigtige sundhedsopgaver. Og det er historierne et levende eksempel på.

I er ikke enige om vejen frem, selvfølgelig. Men I udstikker værdifulde pejlemærkerne for, hvor vi skal hen. Nu skal vi finde ud af, hvordan vi når frem, med kreativitet og kompetenceudvikling sandsynligvis. Men også ved at steppe op på ølkassen og indvi resten af verden i, at ‘mad kan mere end at mætte’.

 

Glædelig jul og godt nytår

til alle ­– medlemmer og
samarbejdspartnere