Relateret indhold

Kille Enna
Fagbladsartikel 15/10/2019 Månedens opskrift: Kartoffelkuren
Pia Melander Guilbert  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO
Fagbladsartikel 15/10/2019 Spring ud som hverdagsaktivist
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST
Fagbladsartikel 15/10/2019 Professionel i køkkenet
Fagbladsartikel 15/10/2019 Vi føler på maden
Mette Jensen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 15/10/2019 Mad til mor

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Leder: Task force om ældres måltider

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Lige siden ældreministeren åbnede for ‘Køkkenpuljen’, der skal bidrage til at opfylde ønsket om frisklavet mad tilberedt der, hvor de ældre er, har maden fået en særlig opmærksomhed. Og den opmærksomhed hilser vi selvfølgelig hjertelig velkommen.

Når mit debatindlæg på Altinget alligevel kom til at gå i rette med den romantiske forestilling om ældres mad og måltider, var det oven på regeringens udspil ‘Frit valg – bedre sammenhæng’, der vil have mere frit valg af madservice. Pointen er, som vi har set det før, at ældre skal have mulighed for at vælge mad fra den lokale slagter eller kro i stedet for fra den kommunale madservice.

Og det er fint, hvis den, der skal nyde godt af tilbuddet, hverken er underernæret eller har problemer med at tygge og synke sin mad. Men sådan er det jo typisk ikke. Tværtimod har mange ældre tygge-synkebesvær og er i risiko for underernæring. Derfor er det afgørende med kompetent viden og opmærksomhed omkring de ældres måltider. Jeg tvivler på, at den lokale slagter har de kompetencer.

Men jeg vil ikke afvise nytænkning. Ægte nytænkning fremfor at spille private og offentlige leverandører ud mod hinanden og tage de ældre som gidsel. Der har vi nemlig været før. Så, lad os i stedet prøve noget nyt. Jeg ved ikke hvad, men vil gerne invitere kloge og kreative hoveder til debat:

Skal mad til ældre være et langt menukort af små delikate, næringstætte retter i forskellig konsistens, som ældre kan sammensætte efter behov, appetit, smag og grundig vejledning. Skal madservice leveres på adressen, i plejecentrets cafe eller det nærliggende forsamlingshus, hvor den kan nydes sammen med andre, yngre som ældre. Skal maden færdigtilberedes i den ældres hjem. Er det smagssætningen af maden, vi skal nytænke. F.eks. ved at leverer et kit af forskellige smage, der kan give maden et individuelt pift. Skal tilbuddet være mere fragmenteret, så de, der har overblikket og kræfterne, selv kan sammensætte deres måltid. Og vil en køn emballage og mærkning gøre maden mere indbydende.

Lad os nedsætte en task force af fagprofessionelle, embedsmænd, politikere og borgere, der sammen og fordomsfrit kan overveje, hvad der vil være epokegørende nytænkning omkring mad til ældre.

 

#blivermadenspist