Relateret indhold

Tina Juul Rasmussen [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 18/09/2019 Ledere får også stress
Tina Juul Rasmussen [ TEKST ] iStock [ FOTO ]
Fagbladsartikel 18/09/2019 Når maden tager magten
Mette Jensen  [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]
Fagbladsartikel 18/09/2019 Besparelser går ud over behandlingen
Tina Juul Rasmussen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 18/09/2019 Det er børnene, der batter

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Leder: Vælg bæredygtigt

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Fødevareforbruget – fra jord til bord – står for 25 procent af den samlede klimabelastning pr. person, og det betyder, at der skal produceres mere bæredygtigt i både landbrug og industri i fremtiden. Med de kompetencer og de job, vi har, har vi derfor også en særlig forpligtelse til at være en del af løsningen, når regeringen varsler en grøn og bæredygtig omstilling.

Jeg ved, at vi kan løfte opgaven. Også selv om den er kompleks. Vi har før lavet en kæmpeomstilling fra konventionel til økologisk måltidsproduktion. Og vi er godt i gang med at reducere madspildet, med nye bestillingsprocedurer og madplaner, der udnytter råvarerne klogt.  Vi kan også tage de næste nødvendige skridt mod et mere bæredygtigt samfund.

Det er ikke gjort med flere kødløse dage, plantefars og havremælk. Der er et utal af andre hjørner i den bæredygtige omstilling, som vi må have fat i.

Grundlæggende handler det om at forbruge mindre. I de professionelle køkkener har vi en stor energiregning, hvordan bliver den mindre? Hvordan sænker vi forbruget af vand? Kan vi stille krav til indkøbsordningerne – og alene arbejde med råvarer, der produceres tæt på? Hvordan begrænser vi det høje forbrug af plastikemballage ikke mindst i madservice? Kan det svare sig at recirkulere og genbruge. Eller er det bedre at bringe de borgere, der kan og vil, ind til et fælles middagsbord?

Gå udstyret efter. Er klimaet bedst tjent med den gamle opvaskemaskine, eller skal der bruges ressourcer på en ny, der bruger mindre vand og strøm? Det er sjældent et enkelt regnestykke.

Der skal tænkes hele vejen rundt, og det er FN’s bæredygtighedscirkel et fint symbol for. Cirklen skal minde os om de 17 verdensmål, der spænder fra klima over fattigdom til sundhed. I vil af og til møde cirklen her i fagbladet. Den skal huske os på rækkevidden af den bæredygtige tankegang, og få os til at dele de skridt, vi tager, små som store, mod et mere bæredygtigt samfund.

Skulle nogen finde på at kalde os klimatosser. Så lad dem bare. Vi er tosset efter at bevare kloden grøn og levende. Og jeg har derfor sammen med næstformanden sendt et brev til klimaministeren og til samtlige klimaordførere for de politiske partier. Vi opfordrer regeringen til at lave en plan – i lighed med ‘Økologisk Handlingsplan 2020’ – der involverer os i den bæredygtige omstilling.

Med godt 800.000 måltider om dagen står vores branche for en stor del af klimabelastningen. Vi skal også være en del af løsningen.