Lederstafet: Det her fag har en kæmpe fremtid

For den kulinariske og administrative soushef på plejehjemmet Kastanjehaven brænder for begge sine fag – ledelse og det velsmagende og ernæringsmæssigt korrekte måltid til de 400 beboere fordelt på 24 afdelingskøkkener (tre plejehjem og et døgnrehabiliteringscenter), som produktionskøkkenet hver dag laver cirka 2.400 måltider til.

”De ældre borgere på plejehjemmene har brug for den korrekte ernæring. Men de har også brug for velsmag og mad lavet fra bunden. De ældre her skal have de bedste oplevelser med maden.”, forklarer Ashis med passionen brændende i øjnene.

Det handler om trivsel

Det er torsdag eftermiddag, og køkkenet er lige blevet færdig med dagens opgaver. Der bliver uddelt høje femmere og sagt tak for endnu en fremragende dag. Stemningen i køkkenet er en af Ashis vigtigste opgaver, hvis man spørger souschefen selv. For han ser ledelse som et erhverv, hvor han har ansvaret for, at medarbejderne trives og nyder at gå på arbejde.

”Det giver bedre produkter, og dermed bedre oplevelser for vores beboere, hvis medarbejderne er glade. Derfor er det mit job, som leder, både at se på, hvordan vi får det bedst mulige resultat, men også på, hvordan mine medarbejdere har det. For alle har en vigtig rolle i kerneopgaven herinde. Så jeg bruger meget tid på at være lyttende og åben over for de ideer, som der opstår i løbet af en dag. For de her folk er jo eksperter på deres område.”, fortæller han om sin inddragende og anerkendende ledelsesstil.

Passionen for at gøre en forskel for de ældste i samfundet fylder både i køkkenet og blandt plejepersonalet. For mad er lige så vigtigt som medicin, hvis man spørger Ashis.

Derfor er der ansat en mad- og måltidskoordinator, som spiser med beboerne. Og køkkenet serverer også maden til beboerne. ”Det giver os fuldstændig føling med, om maden er, som de gerne vil have den. Eller om vi lige skal justere lidt. Vores mad skal gerne bringe gamle minder frem og måske skabe nye.”

En kulinarisk rejse

Ashis rejse fra Nepal til Kastanjehaven har bragt ham gennem både Michelin-restauranter og det store hospitalskøkken på Herlev/Gentofte-hospital. Lige så vidt hans CV spænder, ja lige så vidt spænder hans uddannelsesmæssige baggrund, som tæller både en professionsbachelor i ernæring og sundhed samt en kokkeuddannelse. Kompetenceudvikling er utrolig vigtigt for Ashis, og derfor er han i gang med en Masters i Fødevarekvalitet og Sikkerhed på Københavns Universitet. Han håber, at dette vil inspirere de andre medarbejdere til også at ville videreudvikle sig. 

Da han i 2016 fik job på Herlev/Gentofte-hospital blev vejen til et job som leder skabt. ”Michael Allerup Nielsen og Tanja Krogsbak åbnede døren for ledelse til mig. Deres måde at støtte og vejlede deres medarbejdere inspirerede mig i sådan en grad, så jeg sagde ja, da de tilbød mig en stilling som tovholder for nogle projekter i køkkenet. Der fandt jeg ud af, hvad ledelse kan. Jeg håber, at mange af os ledere gør, som Michael og Tanja. Vi har et ansvar for at se og pleje de ledertalenter, som er i vores stab. For det er dem, der skal tage over en dag.”

Som 33-årig og souschef er Ashis et lidt sjældent syn, da de fleste af hans lederkollegaer er noget ældre end ham. Derfor har de på plejehjemmet også altid et ekstra øje på medarbejderne, fordi den næste leder findes måske blandt dem.

”Ser vi potentiale, så tager vi en snak med medarbejderen om han/hun kunne være interesseret i at få mere ansvar, tage et lederkursus eller påbegynde en efteruddannelse. Det sker ofte, at der kommer medarbejdere ind på vores kontor med en ide til, hvordan vi kunne løse en opgave bedre. Og der er det min filosofi, at de skal have lov at teste det af, da man lærer og forbedrer sig, hvis man laver fejl i udviklingsfasen.”, forklarer han.

”Og jeg håber virkelig, at der rundt om i hele landet er en masse ernæringsprofessionelle, som brænder for at gå ledelsesvejen. De skal bare jagte den drøm. Det må være mit bedste råd til dem. Og så skal vi, som ledere, bakke dem op i deres kamp for at nå målet. For vi får brug for den næste generation af ledere hele tiden.”

Ledelse er mange ting

Og ledelse både er og kan være meget. Det fandt han ud af gennem omlægningen af produktionen på plejehjemmet på Frederiksberg kort efter hans ansættelse. Men også bestræbelserne på at få guldmærke i økologi og den politiske bevågenhed på bæredygtighed er elementer, som hver dag spiller en rolle i det daglige arbejde med at lede en stab på 21 ansatte.

Og dertil kan lægges alle de udfordringer, der kan opstå i løbet af en arbejdsdag, som Ashis nævner med et smil.

”Men vi har endnu ikke leveret mad for sent en eneste gang. Lige meget, hvad der sker i køkkenet, så er kerneopgaven at levere velsmagende, god og ernæringsmæssig korrekt mad til de ældre, som fortjener de bedste måltider.”, lyder det med stålfast stemme.

”Vi arbejder i et fag med en kæmpe fremtid. Hver dag sker der innovation i et køkken. Faget og branchen er hele tiden i udvikling. Nu er der for eksempel fokus på bæredygtighed og minimering af plastik. Det giver jo mulighed for at tænke nyt. Og det er jo ikke kun mig, fordi jeg lærer så meget hver dag af mine medarbejdere, som får ideer og har viden. Og så er vilkårene og arbejdstiden markant bedre end, hvis du er kok på en restaurant. Tro mig, jeg har været der.”, lyder opfordringen fra Ashis Gautam til, hvorfor unge skal tage en ernæringsprofessionel uddannelse.