Lederstafet: Når det hele spiller

  • Foto: Pajor

Produktionsleder, Louise Bager, som er en del af arbejdsgruppen bag Kost & Ernæringsforbundets Vidensportal for ledere, guider og fortæller med stor entusiasme om lokale fødevarer, arbejdsgange og rollen som leder.

Køkkenets vision omhandler det at have en særlig rolle i lokalsamfundet og udviklingen af de lokale råvarer. En rolle, som Louise og holdet tager yderst alvorligt. ”Vi har etableret samarbejde med lokale producenter, så nu får vi lokale bær til vores hjemmelavet sorbet, vildt til vores efterårsret samt kød fra Lollandsgrisen. Men det kræver meget af vores medarbejdere hele vejen rundt i køkkenet hver eneste gang, vi foretager en ændring eller udvikler nye komponenter til måltider, eftersom råvaren endnu ikke er færdigudviklet hos den lokale producent.”

Da Fælleskøkkenet åbnede i 2014 var det en sammenlægning af syv køkkener, som pludselig skulle blive til én sammenhængende enhed.
Den slags tager tid og knubs. ”Vi havde en lidt vanskelig start med nogle udfordringer, men det har vi arbejdet os igennem. Og i dag leverer vi dagligt ca. 2.500 måltider til Guldborgsund og Lolland Kommune samt til Region Sjælland. Vi, ledere, har brugt meget tid på at skabe et arbejdsmiljø, hvor medarbejderne har mulighed for at præge deres dagligdag og processerne i opgaverne. Så ser de fx muligheden for at gribe en opgave bedre an, så skal de selvfølgelig bakkes op i det”, fortæller Louise.

Og netop det med ledelse og optimering af processerne er virkelig en del af hendes drivkraft. Smilet bliver endnu større og øjnene stråler af begejstring, da vi begynder at tale om at skabe flow i en afdeling, mens vi bevæger os ned gennem Fælleskøkkenets pakkeafdeling.
”Når det hele spiller, så er det jo en fantastisk følelse!” udbryder Louise pludselig.
”Du ved, sådan en dag hvor tandhjulene er faldet i hak igennem vores produktion”, fortsætter hun.

En af de ting, Louise og den øvrige ledelse har arbejdet intenst med fra det nye køkkens åbning, er at få den enkelte medarbejder til at vokse med sine opgaver, på det niveau vedkommende nu engang er på. Derudover har man i Fælleskøkkenet også fundet særligt teknisk-interesserede medarbejdere, som kan assistere kollegaerne i brugen af køkkenets moderne produktionsudstyr, som er med til at optimere processerne og skabe flow i dagligdagen.
”Vi kan se, at folk vokser med opgaven, når de begynder at føle sig trygge i den. Og her hjælper vores særligt teknisk-interesserede folk virkelig meget, da de kan guide deres kollegaer. På den måde hjælper alle hinanden, og dermed får vi skabt flow i arbejdsgangene.”

Uden for varmer solen den lollandske muld. Inden for tilberedes supper, saucer, smørrebrød og alt andet til de 2.500 ventende gæster, som hver dag får mad fra Fælleskøkkenet.
Ovnen spiller sin melodi. Tærterne er færdige. Hotfill-anlægget pakker den varme sauce, og isen til onsdagens menu er ved at blive rørt på ismaskinen. De kan godt glæde sig – de 2.500 ventende gæster.