Relateret indhold

Karina Baagø [ OPSKRIFTER ] Anne Kring og Asbjørn Baagø [ FOTO ]
Fagbladsartikel 13/11/2019 Månedens opskrift: Strukturmetoden
Nana Toft  [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Lyt til kroppens signaler
Pia Gilbert og Mette Jensen  [ TEKST ] Ty Stange [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Tag en ligeværdig dialog
Henrik Stanek  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Sygehus letter arbejdsgangen for diætister
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Kissen Møller Hansen  [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Det gælder om at åbne døre

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Leg med smag og sans

Hvad har en ærtepose at gøre med at fremme sundheden for udsatte mennesker med udviklingshæmning? Ret meget, hvis man spørger Mette Dehn. Sammen med to tidligere medstuderende, My Bach og Lasse Schwartz, skrev hun hæftet ‘LEV med sundhed’ i samarbejde med Landsforeningen LEV. Hæftet er rettet mod personalet på botilbud for voksne med udviklingshæmning.

Et puf til kostvanerne

I LEV med sundhed giver de en lang række sjove og anderledes bud på, hvordan man med gennemtænkte lege og øvelser kan puffe til de udsatte borgeres kostvaner og til deres aktivitetsniveau, så de bliver fortrolige både med flere typer fødevarer og med deres egen krops formåen. Og her er det, at ærteposerne kommer ind i billedet. ‘Ærtepose på hovedet’, hedder f.eks. en af øvelserne, der handler om balance, koordination og samarbejde. I ‘Flavour-flavour-læring’ parres en ukendt smag med en kendt, f.eks. selleri med ketchup, eller øvelsen går ud på at lave sin yndlingssalat eller løbe stafet med broccoli.

Øvelserne er blevet til efter en række kursusforløb med pædagoger fra botilbud rundt i landet og et møde med 20-30 mennesker med udviklingshæmning på botilbuddene.

− Nogle har krydsdiagnoser, nogle har synkebesvær oveni deres kognitive udfordringer, og mange har svært ved at skelne surt fra sødt og sætte ord på, hvad de kan lide og ikke lide. Det var vigtigt for os at finde alternative veje til at få stimuleret sanser og smag og f.eks. kombinere fysiske øvelser med at få kendskab til en grønsag, man måske har et lidt distanceret forhold til, siger Mette Dehn.

Pædagogernes indsats er afgørende

I øvelserne arbejdes der med at bruge smag og sanser til at få en anden indgang til mad, måltider og fødevarer og til at bevæge sig.

− Vores erfaringer er, at borgerne er mere modige, når de er sammen om øvelserne.

En anden vigtig læring fra projektet har været, hvor central en rolle pædagogerne på et botilbud spiller for, om tiltagene bliver en succes, siger Mette Dehn.

− Hvis en pædagog har afsky for en grøntsag, så smitter det. Hvis pædagogerne synes, en øvelse er sjov, så smitter det også.

− Samtidig er tid en afgørende faktor. Så vi har lavet øvelser, der er lettilgængelige for personalet, hvilket forhåbentlig også gør den altafgørende ledelsesopbakning større, siger Mette Dehn.

På de fleste af de botilbud for voksne med udviklingshæmning, som Mette Dehn og kolleger var ude på, er det nemlig pædagogerne, der er ansvarlige for kosten. Hæftets primære målgruppe er derfor pædagoger. De bosteder, der har en diætist ansat eller samarbejder med en ekstern diætist, kan også bruge hæftet som inspiration og supplement til deres arbejde med ernæring og sundhedsfremme.

 

FAKTA

LEV med sundhed

Et idehæfte med øvelser til mennesker med udviklingshæmning. Hæftet har fokus på mad, motion, sanser og leg.

www.lev.dk – nyhed den 24. september 2018

TV Glad har lavet tre videoer: som supplerer hæftet: 

Den gode salat, Hvor modig er din mund, Hvad smager din næse:
http://tv.tv-glad.dk/c4267

www.facebook.com/tvglad/videos/ – Hvad smager din næse