Som en million andre danskere har professionsbachelor i ernæring og sundhed Randi Sørensen en profil på det erhvervsorienterede, sociale netværkssite LinkedIn. Profilen kostede hende helt uventet jobbet, da hun blev bortvist med en påstand om, at hun skulle have brugt LinkedIn til at reklamere for sin egen virksomhed i konkurrence med den kostvejledningsvirksomhed, hvor hun var ansat.
− Jeg var rystet over at blive bortvist og havde aldrig drømt om, at min arbejdsgiver kunne finde på at fortolke indholdet i min LinkedIn-profil som illoyalitet. Jeg så slet ikke min profil som markedsføring, siger Randi Sørensen.
Bortvisningen satte punktum for godt tre års ansættelse i en privat kostvejledervirksomhed, hvor Randi Sørensen primært fungerede som kostvejleder. Men hun løste også en del administrative opgaver, og hun var med til at udvide virksomheden fra de to klinikker, der var, da hun blev ansat, til en landsdækkende kæde.
Profil på LinkedIn
Arbejdsgiveren begrundede bortvisningen med, at der i Randi Sørensens LinkedIn-profil stod, at hun drev sin egen kostvejledervirksomhed. Men det skete med arbejdsgiverens fulde accept, understreger Randi Sørensen:
− I nogle perioder var jeg fastansat i virksomheden på deltid, i andre var jeg tilknyttet som konsulent nogle dage om ugen. Jeg havde andre job ved siden af for at få det til at løbe rundt. Det var min arbejdsgiver fuldt ud vidende om, siger Randi Sørensen.
Hun tror snarere, at arbejdsgiveren bortviste hende på grund af dårlig kemi.
− Vores samarbejde blev dårligt, da jeg på et tidspunkt fik fuldtidsarbejde med flere administrative opgaver og skulle sidde på samme kontor som min arbejdsgiver. Jeg følte, at hun så sig gal på mig.
Fejl i kontrakten
Der var flere fejl i den ansættelseskontrakt, som arbejdsgiveren udarbejdede til Randi Sørensen i forbindelse med hendes nye arbejdsopgaver. Randi Sørensen bad om at få fejlene rettet, men det skete ikke. Til sidst gik Randi Sørensen til Kost & Ernæringsforbundet og bad om hjælp.
− Jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle gøre, så jeg kontaktede forbundet, der straks gik ind i sagen og fik et møde i stand med min arbejdsgiver. Det var jeg både lettet og imponeret over.
Kontraktproblemerne blev løst, men kemien med arbejdsgiveren blev stadig værre og resulterede i, at Randi Sørensen blev sygemeldt med stress. Under sin sygdom modtog hun til sin store overraskelse besked fra arbejdsgiveren om, at hun var bortvist med den begrundelse, at hun havde handlet illoyalt ved via LinkedIn at markedsføre egen kostvejledningsvirksomhed i strid med en konkurrenceklausul, der skulle være i hendes kontrakt. Men ansættelseskontrakten havde hun slet ikke modtaget endnu.
− Jeg blev syg ret hurtigt efter, at jeg blev fuldtidsansat, og havde derfor ikke nået at redigere min LinkedIn-profil. Så der stod stadig, at jeg drev egen virksomhed. Men jeg havde afmeldt mig som selvstændig, og havde ingen intention om at konkurrere med min arbejdsgiver.
Sagen i retten
Randi Sørensen vendte derfor tilbage til Kost & Ernæringsforbundet, som vurderede, at bortvisningen var uretmæssig og bad arbejdsgiveren trække den tilbage. Da arbejdsgiveren nægtede, lagde Kost & Ernæringsforbundet sag an ved domstolene, og sagen er nu afgjort med sejr til Randi Sørensen: arbejdsgiveren havde ikke grundlag for at bortvise hende, fastslår dommen, der også pålægger arbejdsgiveren at betale Randi Sørensen cirka 150.000 kroner i erstatning og manglende løn og feriepenge.
Sagens udfald har fået en meget tung sten til at falde fra Randi Sørensens hjerte.
− At få medhold ved retten har betydet rigtig meget for mig, for jeg føler, at min arbejdsgiver behandlede mig meget uretfærdigt, så det er rart at have både Kost & Ernæringsforbundet og dommerens ord for, at jeg har ret. Det betyder, at jeg kan lægge sagen bag mig og komme videre.
Lige nu tager hun en kandidat i læring og forandringsprocesser. I et fremtidigt job vil hun være endnu mere omhyggelig i sin brug af LinkedIn.
− Jeg vil tjekke, om min ansættelseskontrakt indeholder en konkurrenceklausul. Hvis ikke, vil jeg sikre mig, at arbejdsgiveren er indforstået med, at jeg har en LinkedIn-profil.
På det personlige plan har sagen lært hende at mærke grundigt efter og handle, hvis noget virker galt på jobbet. Det vil hun også råde andre til:
− Mærk efter. Hvis mavefornemmelsen siger, at noget er forkert, så er det vigtigt at reagere. Tro ikke, at det er dig, der er forkert. Tal med nogen om det, og tøv ikke med at gå til Kost & Ernæringsforbundet. Jeg anbefaler varmt at være medlem. De var der virkelig for mig, da det gjaldt.
SAGEN KORT
|
GUIDE
|