Relateret indhold

Fagbladsartikel 24/10/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 24/10/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 13/11/2019 Kost, ernæring og sundhed 10-2019
Karina Baagø [ OPSKRIFTER ] Anne Kring og Asbjørn Baagø [ FOTO ]
Fagbladsartikel 13/11/2019 Månedens opskrift: Strukturmetoden
Nana Toft  [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Lyt til kroppens signaler

Livskvalitet med maden

Ældrekommissionen har afleveret 43 anbefalinger til ministeren. flere af dem om mad og måltider: Der skal dufte af mad på plejehjemmene. De ældre skal være med til at lægge menuplaner og lave mad i det omfang, de kan. Maden skal være af høj kvalitet, ernæringsrigtig og følge årstiderne. anbefalingerne lægger også vægt på, at måltidet skal være en god oplevelse, både selskabet og rammerne omkring det.

Meget fine anbefalinger. Men ét er anbefalinger, noget andet virkelighed.

På trods af stor opmærksomhed på mad og måltiders betydning for ældres livskvalitet og trivsel, har de færreste kommuner en holdning til de gode måltider. Tværtimod er der gang i spareprojekterne i mange kommuner, og der bruges stadig færre ressourcer på mad og måltider på plejehjem- mene. Det kan anbefalingerne ikke ændre på. Det kan kun en knivskarp politisk prioritering.

Hvis ældres livskvalitet skal forbedres, og de skal være mere selvhjulpne, som ældrekommissionen og socialministe- ren taler om, vil jeg anbefale, at alle ældre ernæringsscreenes af en klinisk diætist, når de flytter på plejehjem. Det giver mulighed for at opfange og yde særlig omsorg for de godt 40 procent underernærede og småtspisende ældre – som ældrekommissionen overser i sine anbefalinger.

Kost- og ernæringsfaglige måltidsværter kan nøde og kræse for den ældre og sikre, at der bliver taget hånd om de ældres madtraditioner og madkultur, så de får mad, de kender og kan lide. Måltidsværten skal være bindeled mellem den ældre, plejen og de professionelle i køkkenet. erfaringer viser nemlig, at tæt kontakt omkring måltidet skærper appetitten og øger trivslen. 

Jeg vil derfor give socialministeren endnu en anbefaling: pålæg alle kommuner at ansætte en mad- og måltidschef, der kan koordinere indsatsen i kommunen og sikre, at ældrekommissionens anbefalinger efterleves.

GHITA PARRY
/ FORMAND