Lønnen stiger i 2020

Mens forbedringerne i 2019 var højere tillæg eller nye tillæg til udvalgte grupper, er stigningerne i 2020 en procentvis stigning. Det betyder, at alle får del i lønstigningen. 

Lønnen stiger af to grunde: Dels fik de faglige organisationer i forhandlingerne med arbejdsgiverne forhandlet sig til en lønstigning til offentligt ansatte, dels stiger lønnen på grund af reguleringsordningen. Reguleringsordningen er den ordning, der sikrer, at lønudviklingen i den offentlige sektor følger lønudviklingen i den private sektor.

Selvom lønstigningerne ikke er store, er de udtryk for en reallønstigning. Det betyder, at lønnen stiger mere end priserne i butikkerne, og vi får mulighed for at købe mere eller spare mere op.

Nedenfor ses nogle eksempler på, hvad de aktuelle lønstigninger betyder.

Staten

For de statsansatte kommer lønstigningen i 2020 den 1. april

Alle får 1,46 procent lagt til den nuværende løn − plus lidt fra reguleringsordningen (hvor meget vides endnu ikke).

For et job på fuld tid betyder den generelle lønstigning på 1,46 procent f.eks. at:
•  en nyuddannet ernæringsassistent i provinsen får 327 kroner mere hver måned
•  en professionsbachelorer i ernæring og sundhed i hovedstaden får 363 kroner mere om måneden
•  en ledende økonoma med over 200.000 kostdage får 483 kroner mere om måneden.
Næste stigning kommer 1. februar 2021 − lige inden der skal forhandles en ny overenskomst.

Kommuner og regioner

For kommunalt og regionalt ansatte stiger lønnen den 1. januar, 1. april og 1. oktober.

Stigningerne 1. januar og 1. april er aftalte stigninger, mens stigningerne til 1. oktober også indeholder en del fra reguleringsordningen (som derfor ikke kendes endnu). 1. januar stiger lønnen med 1,6 procent i kommunerne og 1,7 procent i regionerne. 1. april får begge områder 0,4 procent.

For et job på fuld tid betyder stigningerne f.eks. at
•  en ernæringsassistent i en kommune uden områdetillæg med op til 7 års erfaring uden tillæg får 363 kroner mere pr. måned pr. 1. januar og 92 kroner mere pr. 1. april, i alt 455 kroner
•  en professionsbachelor i ernæring og sundhed med mere end 4 års erfaring i Københavns Kommune får 472 kroner mere pr. måned pr. 1. januar og 120 kroner mere pr. 1. april, i alt 592 kroner pr. måned.
•  På det regionale område vil en ernæringshjælper med op til 7 års erfaring ansat i Hillerød få 383 kroner mere pr. måned pr. 1. januar og 92 kroner pr. 1. april, i alt 475 kroner pr. måned.
•  en klinisk diætist i Aalborg med mere end 10 års erfaring får 509 kroner mere pr. måned pr. 1. januar og 122 kroner mere pr. 1. april, i alt 631 kroner pr. måned.

Husk lokallønnen

Ud over de lønstigninger, der blev aftalt ved OK18, skal I huske lokallønnen. Både i staten, kommunerne og regionerne er der årlige, lokale lønforhandlinger, og det vil der også være i 2020. Tag fat i din tillidsrepræsentant, og hør, hvornår forhandlingerne foregår, og stil gerne et forslag til, hvor meget din løn skal stige. De lokale lønforhandlinger kan give mulighed for, at du kan få tillæg for dine kvalifikationer og funktioner.