Løntjek på Holstebro Sygehus

Stort fremmøde

Det var en flok forventningsfulde medlemmer, der onsdag eftermiddag var blevet efter arbejde for at møde deres fagforening og få kigget deres lønsedler igennem. Ikke nødvendigvis fordi de troede, at der ville blive fundet fejl, men bare lige for at være på den sikre side. Det store fremmøde skyldtes blandt andet, at der lokalt har været en sag, hvor en offentlig ansat igennem syv år havde fået udbetalt for lidt i løn, og nu stod til en stor erstatning. Nu var mange blevet opmærksomme på muligheden for lønfejl, og drømmen om en stor erstatning havde spredt sig.

En OK løn

Løntjekket er en del af hovedorganisationerne LO og FTF’s fælles kampagne ”Er du OK?”. Kampagnens mål er at sætte fokus på, at det er de overenskomstbærende fagforeninger, som Kost & Ernæringsforbundet, der sikrer medlemmerne en ordentlig løn.

Ideen til løntjekket kommer oprindeligt fra FOA, der i mange år har brugt uge 45 og 46 til at sætte fokus på medlemmernes løn. Den idé syntes FTF og LO var så god, at de arrangerede et fælles løntjek under overskriften: ”En OK fagforening sørger for en ordentlig løn”.

Sammen er vi stærke

For at vise fagbevægelsens samlede styrke, besluttede FTF og LO at sætte fokus på en arbejdsplads med mange forskellige faggrupper. Her var Holstebro Sygehus et oplagt valg. De mange faggrupper fra bioanalytikere til køkkenpersonale gav fagforbundene mulighed for at lave et stort fælles løntjek. På den måde blev løntjekket en event, der viser, at fagforbundene står sammen for at sikre deres medlemmer gode arbejdsvilkår, en ordentlig løn og pension.

Fejlfri løn

Kost & Ernæringsforbundet mente, at initiativet var godt og tilsluttede sig den øvrige fagbevægelse for at tage til Holstebro. Dagen igennem blev der tjekket lønsedler, diskuteret arbejdsvilkår og lyttet til oplæg om lønsedlens mange skjulte fælder. Der blev ikke fundet nogen lønfejl blandt Kost & Ernæringsforbundets medlemmer, der derfor kunne gå trygge hjem.

”Det var en rigtig god dag, og min fornemmelse er, at medlemmerne satte pris på, at vi kom og tilbød dem at kigge deres lønsedler igennem. Jeg håber samtidig også, at andre medlemmer rundt om i landet er blevet inspireret til at undersøge, om de får det, de er berettiget til, i løn”, fortæller Jette Nielsen, regionsformand i Region Midtjylland, der stod for at arrangere besøget.

Tjek din egen løn

Lønfejl er ikke ulamindelige. I hele landet bør man derfor med jævne mellemrum tjekke sin løn.

I uge 45 og 46 kørte kampagnen ’Stoler du på din lønseddel?’ derfor i både lokalaviser, på nettet og på Facebook. Kost & Ernæringsforbundet har i den anledning lavet et temasite på kost.dk om løn, hvor du kan tjekke din egen lønseddel. Måske har du løn til gode?

Kig forbi på: http://www.kost.dk/løn

Vi spurgte vores medlemmer hvorfor de var mødt op, og om de jævnligt kigger deres lønsedler igennem?

Christina Stampe
Jeg syntes det er lidt spændende og se om min lønseddel nu også ser rigtig ud. Får man det man har fortjent og optjent og den slags. Jeg er nu egentlig ellers ret god til at få kigget mine lønsedler igennem. Jeg kigger specielt efter normtimer, ferie og afspadsering.
 
Else Marie Frandsen
Jeg har egentlig aldrig tvivlet på min løn, men det er da sjovt lige at få konstateret om det hele er som det skal være. Og så holder jeg her 1. maj og så skulle jeg jo lige sikre mig at jeg får den højeste pension.
Hanne Sahl
I vores område har der på det seneste været rigtig meget fokus på fejl på lønsedlerne, og så er jeg jo ikke så god til at få kigget mine egne lønsedler igennem. Så bare lige for at være sikker på at alt er som det skal være.
Helle Skaaning
For at se om jeg bliver snydt i løn! Man har jo set om hende der i fjernsynet som fik for lidt i løn i 7 år og er blevet snydt. Jeg kigger ellers tit på mine lønsedler. Jeg fokuserer klart mest på det der går ind på min konto.
Ida Kamp
Jeg har et par lønsedler jeg gerne lige vil have kigget igennem, bare sådan for en sikkerheds skyld. Og så er vi et par stykker, der føler at vi har fået mere og mere ansvar og flere og flere arbejdsopgaver, uden at blive honoreret for det.
Kirsten Graversen
Altså, jeg syntes at lønsedlerne godt nogen gange kan være lidt svære at forstå, og så har der jo været en sag i området, med en der har fået alt for lidt i løn i rigtig lang tid. Så jeg er jo lidt nysgerrig på om min løn er som den skal være. Og så er det jo altid rart at møde sin fagforening.
Kirsten Kirk
Jeg går snart på efterløn, og jeg vil bare lige se om jeg får det rigtige i løn. Jeg kigger nu ellers altid mine lønsedler igennem og det er typisk afspadsering jeg kigger meget efter. Men det kan nu godt være lidt svært at forstå noget af det, så jeg vil bare lige være helt sikker.
 
Tina Cenholt
Jeg er mødt op fordi jeg er TR-suppleant, og så bare lige for at få tjekket lønsedlen, selvom jeg nu er sikker på den er ok. Jeg syntes selv jeg er ret god til at få den kigget igennem. Det jeg kigger efter er typisk afspadsering og ferie og så normtimer. Jeg syntes altid jeg ender med at skylde normtimer.