Måltidsværtskab

Skaber gode rammer om måltider

Jeg sikrer gode måltidsoplevelser, så maden når fra tallerkenen og ind i munden. Det gør jeg, enten ved selv at stå for serveringen af mad, eller ved at vejlede andre kolleger, der tager sig af måltidsværtsskabet. Den personlige omsorg for borgerens spisning er afgørende. Central er også den sundhedsfremmende rolle, hvor jeg, eller andre kolleger, er med til at nøde den enkelte til at spise mere eller anderledes. Jeg samarbejder med køkkenpersonale, pårørende og andre faggrupper – for eksempel social- og sundhedsassistenter sygeplejersker, pædagoger og servicepersonale.

Jeg formidler de faglige intentioner med mad og drikke, og motiverer til deltagelse i måltider. Mine opgaver kan være forberedende, praktiske og koordinerende vedrørende anretning og servering af dagens måltider, egenkontrol og reduktion af madspild. Jeg har fokus på professionalisering af måltidet, og bidrager til konceptudvikling og pædagogisk spisning. 

Min styrke er især den professionelle orkestrering og iscenesættelse af måltidets rammer – herunder det fysiske rum, spiseredskaber, stemningen og det sociale samvær. Jeg er engageret og udadvendt og møder modtageren af et måltid med respekt og omsorg. Jeg er i særlig grad stærk i forhold til kulinariske traditioner, smagssammensætning og hygiejne, og til at motivere og tænke løsningsorienteret.

Måltidsværtsskabet har stor betydning for borgernes trivsel. Jeg og mine kolleger spiller en central rolle i forhold til at sikre afslappende og nærværende måltider, så mad og drikke bliver til næring for kroppen.


Mød de 11 faglige profiler fra Kost og Ernæringsforbundet. Læs hvilke konkrete kompetencer fagpersonen kan tilbyde inden for kost, ernæring og sundhed.