Log ind og få medlemsfordele

Mad kan blive for sund

Boris Andersen har forsket i, hvordan unge i hverdagen håndterer de dilemmaer, de møder i forhold til mad og sundhed. Formålet var at undersøge, hvad der motiverer unge til selv at lave mad, og hans konklusion er, at unges madlavningslyst i høj grad hænger sammen med, om de har nogen at lave mad til. Har de ikke det, falder valget hurtigt ’på rugbrødsmadder eller fastfood’, skriver han på videnskab.dk 

Dilemma mellem 'lyst' og 'bør'

Boris Andersens forskning viser også, at forholdet til egen sundhed og sund mad kontra usund mad spiller en stor rolle for de unges lyst til at lave mad og spise sammen.

Nogle har så svært ved balancen mellem sundt og usundt at de helt og holdent fokuserer på næringsindholdet og slet ikke på nydelsen. For unge mænd er der en tendens til at overlade ansvaret for deres sundhed til kæresten, mens kvinderne løser problemet ved at opstille faste regler for, hvornår de må spise f.eks. søde sager, eller de kaster sig over diverse sundhedskure.

Denne strategi med selvpålagte regler, skriver Boris Andersen, kan hindre dem i at deltage i de fælles måltider, hvis måltiderne kommer på tværs af reglerne.

Fællesspisning regulerer måltidet

Med andre ord, gjorde hans forskning det klart, hvordan ensidig fokusering på sundhed kan føre til manglende glæde ved smagen, måltidsfællesskaberne og den fælles madlavning, skriver han.

Og den konklusion matches af international forskning, siger Boris Andersen og nævner den franske sociolog Claude Fischler, der tidligere har peget på, at i de lande, hvor der er meget fokus på madens næringsindhold, er der en højere grad af overvægt og livsstilssygdomme. Og på den baggrund opstiller han den hypotese, at den fælles spisning fungerer som en regulerende faktor for ’fødeindtagelsen’ og hjælper den enkelte til at begrænse overspiseri og trang til det usunde. Mens det modsatte er tilfældet i de kulturer, hvor måltiderne er mindre strukturerede og mindre fælles og i højere grad reguleres af individuelle valg.  

Selvfølgelig, tilføjer Boris Andersen, er der gode grunde til at interessere sig for det ernæringsmæssige. Det må bare ikke komme så vidt, at vi afskærer os fra at dele vores måltider.

Kilde