Mad til børn i daginstitutioner

Ligesom vi ved, at der er brug for pædagoger i institutionerne, hvis vores børn skal ‘passes ordentligt’, så skal der også være fagprofessionelle i køkkenet, hvis ‘det sunde frokostmåltid’ skal virke efter hensigten. Vores medlemmer har viden om kost, ernæring og sundhed og kan være med til at lægge kimen til et sundt og langt liv. Her er nogle af de vigtigste kompetencer.

Velsmag, ernæring og dejlige måltider

  • har faglig viden om mad og ernæring til børn i daginstitutioner
  • kan tilberede diæter til børn med særlige behov
  • kan sikre, at maden lever op til de officielle kostråd og ernæringsanbefalinger
  • kan med viden om sensorik tilberede velsmagende måltider
  • har viden om økologi og bæredygtig produktion
  • har kendskab til årstidernes råvarer og hvilke råvarer, der bidrager med hvilke næringsstoffer
  • kan udarbejde fagligt korrekte menuplaner, som er målrettet til børns behov, ønsker og forventning
  • kan sikre, at økonomien i daginstitutionens køkken bruges så rationalt og optimalt som muligt
  • har omfattende viden om hygiejne, fødevaresikkerhed og kan udføre egenkontrol
  • kan i samarbejde med det pædagogiske personale skabe inspirerende rammer om måltidet og ved, hvordan der skabes rammer for mere madmod, madglæde og maddannelse
  • har viden om mad til forskellige kulturer og kan imødekomme ønsker om f.eks. at bruge råvarer, som ikke traditionelt set er danske f.eks. halalslagtet kød.

Forandring og udvikling

  • kan bruge elektroniske værketøjer til varebestilling, fødevaresikkerhed m.m.
  • kan indgå i tværfagligt samarbejde med det pædagogiske personale i daginstitutionen
  • kan medvirke ved udarbejdelse af institutionens mad- og måltidspolitik.

Samarbejde med forældre, børn og kolleger

  • kan kommunikere professionelt om mad og måltider
  • kan inddrage børnene i at tilberede maden
  • kan samarbejde med forældrene og det pædagogiske personale om at tilrettelægge den bedst mulige madordning
  • kan give kolleger og forældre kostfaglige rådgivning med afsæt i de officielle anbefalinger
  • kan medvirke til, at daginstitutionen sætter øget fokus på maden og måltidernes betydning for sundhed og forebyggelse.