Madhåndværkere: Sund mad til ældre er god investering

Fælles ansvar for spiselyst

Kost & Ernæringsforbundets medlemmer viser gerne de gode eksempler frem til andre faggrupper, kommunalpolitikere og leverandører. Forbundet mener, at det er fælles ansvar for alle i plejesektoren at skabe de gode rammer for ældres trivsel.

- Vi ved, at der er mange grunde til, at ældre måske spiser mindre mad. Det handler også om spisemiljøet, fællesskabet, tandstatus, sygdom og plejepersonalets engagement. Vores medlemmer står i køkkenerne hver dag og arbejder stenhårdt for at sammensætte næringsrig, sundhedsfremmende og lækker mad til de ældre borgere. For at det skal blive ved med at være sådan, så har vi brug for en alliance med lokalpolitikere og andre faggrupper. Vi vil meget gerne vise, hvordan vi tilbereder indbydende måltider og skaber madsituationer, der er præget af spiselyst og glæde, lyder invitationen til FOA fra formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry. Invitationen kommer ovenpå en undersøgelse om mad til ældre blandt FOA's plejepersonale. 

​Drop sparekniven – det koster

​Kost & Ernæringsforbundet peger på, at kosten spiller en særlig rolle i særligt ældres helbredstilstand. Derfor er det vigtigt, at kommunerne ser sig godt for, når de svinger sparekniven.

- Kommunerne er pressede og hugger en hæl og klipper en tå for at hive et par sparekroner hjem på kosten. Ældre er ofte i højrisiko for at blive underernærede og mange har besvær med at tygge og synke. Det kræver en kost, der er næringsrig og veltilberedt. Det kan være en dyr besparelse for kommunerne i det lange løb, slutter Ghita Parry.