Mælk kan give ondt i maven

Mælk er for børn

De fleste voksne i verden tåler ikke mælk. Men det gør deres børn – til at begynde med. Børn er designet til at drikke mælk de første år af deres liv, ligesom andre pattedyr. Men efter et stykke tid holder det enzym, der nedbryder lactosen og gør mælken tålsom, op med at virke. Det er naturens måde at sørge for, at børnene bliver vænnet fra modermælk og vænner sig til at spise fast føde, siger professor i medicinal biologi, Jesper Troelsen, til fagbladet Kost, ernæring & sundhed.

Voksne danskere tåler også mælk

Hos danske børn er det anderledes. Her tåler omkring 95 procent af børnene mælk hele deres liv. I følge Jesper Troelsen skyldes det en mutation i vores gener, der gør os her i Norden til noget særligt. Jo længere væk fra Skandinavien, vi kommer, jo færre tåler mælk. I Asien er op til 90 procent intolerante.

Ingen lactase

Når der er så mange, der ikke tåler mælk, er det fordi, de kun har meget lidt eller ingen lactase i tarmen. Hvis man alligevel drikker mælk, kan det give mavesmerter, oppustethed og kvalme.

I dag er det muligt at teste, om mavesmerterne skyldes mangel på lactase og man tilhører de fem procent danskere, der ikke tåler mælk.

Sekundær lactoseintolerance

Man kan dog også være lactoseintolerant i kortere tid, hvis der f.eks. er sygdom i tarmen, der får lactasen til at virke dårligere. Lactoseintolerance kan også være aktuelt i forbindelse med cøliaki. 

Lactosefri mælk

Til dem, der ikke kan fordøje lactose, fås der efterhånden mange lactosefri mælkeprodukter. Her er mælkens indhold af lactose spaltet på forhånd.

Man kan også selv tilsætte enzymet lactase til mælken eller spise kapsler med lactase sammen med et måltid, der indeholder mælk.

Eller man undgå mælk og vælge andre madvarer, der er rige på kalcium og eventuelt supplere med et kalciumtilskud.

Kilde