Mænd vil gerne være sunde

Mænds sundhedsuge

Én uge om året ’fejres’ mænds sundhed. Det vil sige, der er ikke så meget at fejre, men desto større grund til, at gøre opmærksom på den ulighed i sundhed, der hersker også mellem kønnene. Derfor og fordi mange kost-, ernærings- og sundhedsfaglige  vejleder mænd, inviterede Kost & Ernæringsforbundet sammen med Måltidspartnerskabet og Selskab for mænds sundhed til fyraftensmøde om, hvordan man kommunikerer til de mange mænd, der ikke synes, at sundhed er værd at tale om. De er ikke syge, så hvorfor tale om sundhed?

Kortere levetid til mænd

Fordi undersøgelser viser, at mænd dør fire-fem år tidligere end kvinder, de rammes oftere af alvorlige sygdomme, og for hver gang der dør 100 kvinder af kræft, dør der 140 mænd, mænd er hyppigere hjertesyge. Og så videre. Der er ganske enkelt ingen områder, hvor mænd vinder over kvinder i sundhed, fortæller cand.brom. Regitze Siggaard, der gennem mange år har arbejdet med Mens Health Week, den internationale sundhedsuge, der sætter fokus på forskellige aspekter af mænds sundhed. 

Mænd, der er svære at nå

I år er sundhedsugen, der falder i uge 24, rettet mod de' mænd, som sundhedsvæsnet sjældent når’: mænd, der bor alene, mænd med kort uddannelse, mænd i udkants områder, mænd med lav indkomst, ældre mænd – med andre ord, de mænd, der løber den største risiko for at dø af en livsstilsbetinget sygdom. Hvordan får man dem i tale?

De vil ikke ’mor’ i kommunikationen, slår Regitze Siggaard fast. Formaninger og moraliseren er ’no go’.  Der skal kommunikeres kort og kontant. Mænd gider heller ikke at høre, at de gør noget forkert, og mænd skal kunne se, at det er en god ide at ændre vaner. Fakta og præcise anvisninger er godt. Keep it simple, stupid, KISS, lød konklusionen fra professionsbachelor i ernæring og sundhed, Rune Ringgaard, der har undersøgt singlemænds modtagelighed for sundhedsbudskaber.

Små puf

For dem er nudging, små puf i den sunde retning, en vej at gå. Det kan være sund mad 'on-the-go', morgenmadstilbud på jobbet og frokost i kantinen.

Fra mand til mand

En anden vej er mandlige rollemodeller. Og tilbud ’kun for mænd’. Regitze Siggård nævner eksempelvis vægtstopkurser for mænd. Og Rune Ringgaard har positive erfaringer med ’Fars køkkenskole’, hvor fædre kan deltage sammen med børnene - og børnene er et godt alibi for at interessere sig for mad og sundhed.

For inderst inde interesserer mænd sig for sundhed. Ja, de er faktisk megabekymrede for både deres eget helbred og for  familien, viste Rune Ringgards undersøgelse. Men det er bare ikke noget de taler om.

 

Kilde
- Privat gruppe -