Relateret indhold

Fagbladsartikel 12/12/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 12/12/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 11/12/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 11 2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 11/12/2019 Månedens opskrift: Marcipan og konfekt

Man kan hvad man vil

  • Tina Juul Rasmussen [ t e k s t ] Kissen Møller Hansen [ f o t o ]

Ovnen havde drillet, og i det hele taget var tingene ikke gået helt, som 19 årige Line Ladegaard havde regnet med. Så glæden og overraskelsen over at vinde Danmarksmesterskabet for ernæringsassistenter var så meget større. Og er det stadig.

− Det var da helt vildt fedt! Og jeg håber, jeg kan bruge det, når jeg skal ud at søge arbejde. Men lige meget hvad, så har det været en lang, faglig læringsproces, og jeg har også lært en masse af, hvordan jeg reagerer i pressede situationer. Så jeg kan kun opfordre andre til at melde sig til den konkurrence, siger Line Ladegaard.

Imponeret over farmors håndværk

En, som deler glæden med vinderen, er Line Ladegaards farmor. Siden Line var helt lille, har hun været med farmor i køkkenet og været imponeret over, hvad den ældre kvinde kunne med maden.

− Hun lavede alt fra bunden − saft, marmelader, melboller til suppen osv., og hun har altid sagt til mig: ”Man kan, hvad man vil, men slid skal der til.” Jeg var imponeret over hendes håndværk og vidste, at jeg også skulle noget med mad, fortæller Line Ladegaard, som er elev i kantinen på Skive Tekniske Skole.

Når hun står med eksamensbeviset i hånden til sommer, er det drømmen at få arbejde i en kantine eller folkeskole, så hun kan fortsætte med at lave mad til unge− og måske være med til at påvirke dem til et sundere valg.

− Jeg har selv døjet med min vægt i skolen og blev mobbet. Så jeg vil gerne hjælpe andre med at få styr på vægten. Det var en af grundene til, at jeg valgte at blive ernæringsassistent frem for kok − fordi uddannelsen har fokus på sundhed og ernæring, samtidig med at vi lærer at lave lækker mad, siger Line Ladegaard, som også drømmer om at starte sin egen butik eller café engang.

Skal kende sine råvarer

Det var netop sund og billig mad til unge, som Line Ladegaard vandt DM i Skills med. Hun tilberedte en menu til frisørelever, ’to-go’-mad til folkeskoleelever og tre menukomponenter til hendes eget svendegilde − med økonomien som rød tråd:

− Jeg valgte råvarer, som de unge selv ville vælge, og tog højde for økonomien − vi har jo altid et begrænset budget. Jeg havde fokus på at sikre den ernæringsmæssige kvalitet og sensorikken i måltidet. Min erfaring er, at det er med til at få de unge til at spise maden. For mig er det også vigtigt at kende råvarerne og vide, f.eks. at stokken fra en broccoli kan bruges til at lave tzatsiki, siger Line Ladegaard, som også gerne vil yde sit bidrag til den offentlige kost.

− Jeg hører fra mine klassekammerater i andre typer køkkener, at man stadig er præget af den ældre generation, der ’gør som vi plejer’ med opbagt sovs osv. Måske er de bange for at prøve nyt, men her kan vi unge jo lære dem noget, lige som vi kan lære rigtig meget af deres erfaring. Det kunne jeg godt tænke mig − at være med til at præge vanerne.

Min hverdag

  • MINE FORÆLDRE OG MIN KÆRESTE: de giver mig tryghed og kærlighed og er en stor støtte og opbakning i alt, hvad jeg laver.
  • MIN BIL: den giver mig frihed og mulighed for at komme væk, blandt andet til steder, hvor jeg kan lære nyt.
  • MINE KNIVE: som bliver meget personlige, fordi de er et vigtigt værktøj i mit fag.
  • MIT LYKKEKORS: som jeg altid lånte af min mor til konkurrencer. Efter at jeg vandt DM, fik jeg det som gave.
  • MIN FARMORS OPSKRIFTSBOG: som jeg fik jeg, da jeg startede på min uddannelse. Den er håndbroderet, og hun har lavet den specielt til mig. Jeg samler mine opskrifter i den.