Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Med faglighed og ærekærhed i rygsækken

Det her er ren herrefråds. det smager f... godt! Aviaq Danielsen er meget tilfreds med dagens flødesovs med bacon og champignon, som skal dække skinkeschnitzlerne, inden de skal i ovnen. − Hvad kunne man tilføje for at komplementere den meget fede smag, spørger hun en af eleverne. Rødvin? Eller syrligt tilbehør? − rødvin tilfører syre og lidt bitterhed, og ja, man kunne også lave syrligt tilbehør, f.eks. med grape, som går godt sammen med svin.

Mad har altid været min verden

Aviaq danielsen er i sit es. Omgivet af elever i produktionskøkkenet på Uddannelsescenter roskilde, hvor de, som ikke har fået en praktikplads, er i skolepraktik. Og midt i en faglig diskussion. Så bliver det ikke meget bedre.

− Jeg har stået i et køkken, siden jeg var 14 år, så mad har altid været min verden. Men da jeg på et tidspunkt havde gået arbejdsløs længe og bare ikke kunne få job, var jeg blevet meget negativ og tænkte, at så kunne det hele også bare være lige meget!

En årvågen konsulent på jobcentret fik heldigvis skubbet til Aviaq, som vovede pelsen og søgte sit drømmejob: Faglærer på den skole, hun havde elsket så højt som elev.

Et perfekt makkerskab

Og selvom Aviaq danielsen faktisk ikke blev faglærer, har hun ikke fortrudt et sekund. I tillæg er hun landet i det perfekte makkerskab med sin kollega Inger, som snart har været på skolen i 40 år.

− Hun har en helt fantastisk ro. Jeg har altid været meget flagrende, har fløjet højt og faldet dybt. Jeg har brug for et roligt ståsted og for at finde den lige vej, stadig med mulighed for at videreudvikle mig. Det kan jeg sammen med Inger. Vi er et skide godt par. Hun er stabiliteten − ved, hvordan husblas reagerer og har Hüttemeier på hylden. Det skal man ikke kimse ad, for først når grunden er i orden, kan man videreudvikle.

Omhyggeligt og omsorgsfuldt fingeraftryk

− For mig betyder jobbet her, at jeg efterhånden føler mig som et helt menneske. Og min faglighed er blevet rundet af. det er enormt vigtigt, at eleverne føler sig som mennesker − og derfor går jeg meget op i, hvordan vi taler til hinanden. Som kokkelev oplevede jeg en virkelig rådden stemning og tone − jeg blev talt ned til, fik aldrig anerkendelse og var bare så ked af det. Det skal de ikke opleve. Samtidig vil jeg selvfølgelig give dem høj faglighed og ærekærhed med i rygsækken.

Det betyder, at et ord som ’bare’ ikke slipper igennem kvalitetskontrollen hos Aviaq danielsen.

− Nogle gange bliver jeg spurgt: ”Kan vi ikke bare...” Nej! Det kan vi ikke ’bare’! Det er en dårlig cirkel at komme ind i − hver eneste råvare, man har i hånden, skal være topkvalitet. Selvfølgelig kan der være svipsere, men aldrig ligegyldighed. Kunder skal spise det, vi laver. Så omhyggelighed og omsorg. Det er mit fingeraftryk.

BLÅ BOG

Aviaq Danielsen

28 år
Ernæringsassistent i 2005 fra Marjatta Hjemmet i Tappernøje. Sprang fra kokkeuddannelsen pga. dårligt arbejdsmiljø. Job i forskellige køkkener fra sygehus, over værfts- og fabrikskantine til restaurant, inden jobbet som ernæringsassistent på Uddannelsescenter Roskilde.