Mere økologi i kommunens køkkener

Her er nogle gode grunde til, hvorfor økologi er et godt og stærkt brand for kommunen;

  • Økologisk omlægning sikrer bl.a., at en større del af borgernes mad tilberedes med økologiske råvarer, som er fri for rester af sprøjtegifte og indeholder markant færre tilsætningsstoffer.
  • Økologisk omlægning er fokus på mere grønt, mindre kød, sæsonbaserede råvarer og tilberedning fra bunden. Samtidig med, at der arbejdes målrettet på at mindske madspild til gavn for miljøet.
  • Økologisk omlægning er øget dyrevelfærd og med til at beskytte vores kostbare drikkevandsressourcer og natur mod forurening med pesticider.

"Vi kom egentlig ret hurtigt op på over 80 % økologi. Det gjorde vi ved at lave alt fra bunden, bruge råvarer i sæson, reducere madspild og er generelt nøjsomme med vores forbrug" udtaler Maria Imer Riisgaard, Kostfaglig leder, Lynghuset, Bo- og Dagtilbud til udviklingshæmmede borgere, Københavns Kommune

Økologi muligt inden for eksisterende budget

60 procent økologi i kommunale køkkener kan nås inden for eksisterende budget. Erfaring viser, at det for mange er helt afgørende med bistand fra en omlægningskonsulent og opkvalificerende undervisning af personalet.

I omlægningsforløb er der fokus på:

  • Reducering af madspild
  • At skære ned for kødet og skrue op for de grove grøntsager, bønner og linser.
  • Håndværksmæssige kompetencer
  • Udnyttelse af lokale, sæson- og klimavenlige råvarer
  • Kulinarisk kvalitet og nytænkning

Omlægning giver i det hele taget en anledning til konstruktivt at tale om de forplejningsløsninger, der er tilgængelige, og det potentiale der er forbundet med omlægning - både for borgerne og for beslutningstagerne. Erfaringen viser i øvrigt, at når et køkken omlægger til økologi, øges medarbejdernes arbejdsglæde og motivation.

Læs mere her: Økologisk omstilling af offentlige køkkener under Økologisk Handlingsplan 2020.

  • Læs "guiden til kloge fødevareindkøb"  på www.klogefødevareindkøb.dk og bliv klogere på hvordan udbudskonsulenter kan hjælpe med at få flere økologiske og lokale fødevarer i de offentlige køkkener.

Fakta:

Offentlige køkkener i Danmark køber fødevarer for rundt regnet fire mia. kroner om året. Flytter man forbruget til mest mulig økologi, vil det være med til at fastholde og fremme omlægning til økologisk landbrug og dermed sikring af vores grundvand.

De økologiske spisemærker er statskontrollerede og dermed en troværdig dokumentation for køkkenets indkøb af økologiske fødevarer og drikkevarer

Det Økologiske Spisemærke har vist sig at være en attraktiv mærkningsordning, der opfylder køkkenernes ønsker og behov for at anprise økologien, og samtidig er det et motiverende værktøj til både fastholdelse og videreudvikling af økologien i det enkelte køkken.

 

Kilde

VidensBank