Relateret indhold

Fagbladsartikel 12/12/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 12/12/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 11/12/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 11 2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 11/12/2019 Månedens opskrift: Marcipan og konfekt

Mestre i mad

Vejen til mesterskaberne begyndte i efteråret, hvor de bedste elever fra skolerne blev sendt videre til regionale konkurrencer. To vindere fra hver region gik videre til mesterskaberne, der endte med at kåre tre vindere.

Alle anstrengelserne værd

Ulla Rosenfeldt, næstformand i Fagligt udvalg for ernæringsassistentuddannelsen og formand for Region Syd erkender, at mesterskaberne har krævet mange ressourcer, men hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at de er alle anstrengelserne værd.

– De er med til at give uddannelsen et godt image. Der kommer mange forbi, og folkeskoleeleverne opdager, at det er interessant at blive ernæringsassistent! Vi har også haft besøg af faglærerne fra de øvrige uddannelser, som får et godt indtryk af uddannelsen gennem det, eleverne præsterer her, for det er det ypperste! De har været meget kreative, siger en stolt regionsformand.

Tænk at være blandt de bedste

Det er Stine Kure. Ved Danmarksmesterskaberne Skills 2011 lykkes det hende at overbevise dommerne om, at hendes purerede hvidkålssuppe efterfulgt af braiseret lammebov var en vindermenu.

– Jeg tænkte ikke meget. Det var vildt urealistisk at være der - og at blive vinder. Det var en hård kamp mod stærke piger, siger Stine Kure, da Køkkenliv taler med hende ovenpå begivenheden.

Stine Kure er elev på Hotel & Restaurantskolen i København og hun kom til Odense til mesterskaberne – helt uden at kende nogle af de andre deltagere. Under konkurrencen var hun også i sin egen verden – dybt koncentreret. Der kom folk forbi, som talte til hende. Men hun sagde blot, at de kunne læse på skiltene, hvad hun havde gang i.

Der var udfordringer undervejs. Med en frossen fisk. Men især med køkkenet.

– F.eks. manglede der grydelåg. Det er svært at lave oksetykkam og lammebov uden låg, så koger den tør. Så jeg måtte ud i de kreative løsninger med tallerkner og stanniol, fortæller hun.

Det, der gjorde Stine Kure mest nervøs, var dog præsentationen af menuen.

– Kunne jeg nu nå at sige det hele på de 4-7 minutter, der var til rådighed?

Men det gik, alt sammen. Sidst på eftermiddagen stod Stine på podiet med pokalen i hånden. Rørt til tårer. Og da hun kort efter også blev også udstyret med en chek på 10.000 kr., som Kost & Ernæringsforbundets formand Ghita Parry var rejst til Odense for at overrække – som en anerkendelse af hendes flotte indsats for faget – lod hun tårerne få frit løb.

– Det havde jeg ikke regnet med, siger hun.

Til gengæld er hun ikke i tvivl om, hvad pengene skal bruges til: et besøg hos H.W. Larsen, der sælger køkkenudstyr. Og en ferierejse med kæresten.

– DM er en oplevelse for livet. Tænk at være blandt de 10 bedste i landet.

Det er et kæmpe løft, siger hun med et stort smil.

Vindermenuen

• Pureret hvidkålssuppe med topping af sprød, frisk hvidkål og bacon crunch. Hertil gratineret hvidløgsbrød.
• Braiseret lammebov med kartoffel-/sellerimos.
• Kåldolmere af rødkål med lækkert æblefyld, varm grønkålssalat og pynt af rosenkålsblade og appelsinskal.

Eleverne bedømmes på

• Valg af menu til målgruppen
• Planlægning af produktionen
• Råvarehåndtering og udnyttelse
• Arbejdsgang og metodik
• Hygiejne og egenkontrol
• Udseende og anretning
• Sensorisk kvalitet
• Præsentation af maden