Morgenstund har guld i mund

Appetitten er skærpet

Æggekage med sprødstegt bacon og øllebrød med æggesnaps og flødeskum hører til dagens morgenmenu på Aalborg Universitetshospital. Menuen frister, og den har fået mange patienter, også de småtspisende, til at spise mere og øge deres indtag af både energi og protein.

Og det var præcist målet, for erfaringerne viser, god ernæring fremmer helbredelsen og kan forkorte indlæggelsestiden.

Variation i morgenmaden

En tidligere undersøgelse på hospitalet viste at patienterne spiste meget lidt morgenmad. Mange nøjedes ganske enkelt med et stykke toastbrød og en kop kaffe. I lyset af, at mange patienter på landets hospitaler er underernærede, var det helt galt. Og centralkøkkenets diætafdeling satte sig for at levere et nyt morgenmadskoncept.

Til glæde for alle

Patienterne blev spurgt, hvad de kunne tænke sig og det har været med til at bestemme den nye menu, fortæller hospitalets kostkonsulent Rikke Houbak.
– Vi har desuden valgt at lave små portioner, så patienterne får lyst til at vælge flere forskellige ting, siger hun.

Morgenmadsprojektet har kørt som forsøg på to afdelinger. Og det har været så stor en succes at den nye morgenmad skal tilbydes alle hospitalets afdelinger allerede fra efteråret.

Anbefalinger til morgenmaden

Med udgangspunkt i de gode erfaringer, anbefaler køkkenet at morgenmåltidet fremover er en del af menuplanen og varierer fra dag til dag. Og at der tilbydes små portioner af forskellige komponenter:

  • æg i alle former
  • hele nybagte brød
  • portionsanrettet yoghurt/ skyr
  • én slags grød, kogt på sødmælk med kompot, sirup mv
  • hjemmelavet smoothie
  • fade med pålæg.

Fakta:

Nye målinger viser, at det ’nye morgenmåltid måltid’ betyder, at 84 procent af patienterne i dag får dækket deres behov for energi fra morgenmaden, mens 77 procent får nok protein. Morgenmaden anbefales at bidrage med 20 procent af dagens næringsindtag.