NCP skal give et fælles sprog

Sofie Wendelboe er glad. Den danske oversættelse af den amerikanske metode til ernæringsbehandling, NCP, der står for Nutrition Care Proces, er netop blevet lagt op på den amerikanske hjemmeside eNCPT. Her ligger den side om side med blandt andet en norsk og en svensk version. En dansk onlineversion gør det nemmere at anbefale modellen til ernæringsfaglige, og dermed er Sofie Wendelboes vision om, at alle bruger samme systematiske fremgangsmåde ved diætbehandling og ernæringsvejledning, rykket et skridt nærmere på virkeligheden.

Modellen sætter fokus på vores kompetencer

Sofie Wendelboe er klinisk diætist og ansat på Nykøbing Falster Sygehus, hvor hun diætbehandler nyrepatienter. Hun bruger NCP hver dag, og det kvalificerer hendes arbejde, mener hun.

Derfor var hun i 2012 i regi af FAKD med til at beslutte, at kliniske diætister herhjemme skulle arbejde efter den amerikanske model, og samtidig var hun tovholder på arbejdet med at oversætte og implementere NCP i Dan- markfremtil2015.

− Ernæringsbehandling kan let blive diffus, fordi alle ‘ved’ noget om kost og ernæring. NCP tilbyder en systematisk og ensartet måde at stille en ernæringsdiagnose på. Det hjælper os til at sætte ord på, hvad det er vi gør, når vi ernæringsbehandler, og være præcise, når vi beskriver de aktuelle problemstillinger. Det vil samtidig sætte fokus på os som faggruppe og på vores kompetencer, lyder dommen fra en − med egne ord − NCP-nørd.

Du får en række løsninger foræret

− Lad os tage et eksempel, siger Sofie Wendelboe.
Jeg skal have en samtale med et ældre menneske. Det er en kvinde, og hun vejer meget lidt. Straks er der en bred vifte af data, jeg skal indsamle: Ud over de åbenlyse data som vægt og indtag af væske og mad er det vigtigt at vide, om hun har selskab til måltidet, selv kan handle ind og får hjælp til tilberedning.
Og dernæst: Hvad er årsagen til undervægten? Får hun for lidt mad eller energifattig mad, mangler hun viden om maden, har hun tygge-synkeproblemer.

−Det, jeg prøver at sige, er, at NCP tvinger os til at blive superskarpe på årsagen til ernæringsproblemet og til at gå hele vejen fra udredning til problemløsning og rette interventionen eller behandlingen mod årsagen. NCP lægger samtidig op til, at vi reflekterer over, hvad der gør sig gældende i det aktuelle tilfælde hos den patient, vi sidder overfor. Det øger kvaliteten af behandlingen, at den er ensartet. Ikke ens. For der vil altid være en individuel løsning på et ernæringsproblem, understreger Sofie Wendelboe.

Udveksling af data

Systematikken gør det samtidigt enklere at indsamle ensartede data fra gang til gang. Det gør det lettere at bruge sine erfaringer. Og andres.

− Journalerne bliver mere ens. Og det er alt andet lige en fordel. Det bliver enklere at følge op. Og det bliver især enklere for en kollega at over tage en af dine klienter.

− Hvis man tilmed er en nørd ud i statistik og kunne finde på at lave statistik over de forskellige grupper af klienter, vil man ved hjælp af NCP kunne lave en statistik over, hvad der virker, og hvad der ikke virker i behandlingen.

Sproget bliver fælles

NCP har sin egen terminologi, som man er nødt til at kende for at udnytte modellen. Det tvinger ernæringsfaglige til at tale samme sprog. Og det gør det lettere at udnytte hinandens erfaringer og diskutere på et fagligt mere kvalificeret niveau.

− Hvis du har samlet de samme data ind fra f.eks. alle dine patienter med diabetes, kan du sammenligne, og du kan udveksle data med en kollega, der bruger samme metode.

Samme terminologi gør det også lettere at snakke sammen på tværs af fag og sektorovergange.

Min erfaring er, at læger og sygeplejersker synes, det er lettere at læse mine notater − ernæringsdiagnosen − og forstå, hvad der skal ske med patienten. Det letter desuden patientens overgang fra hospital til kommunal hjemmepleje, når den kliniske diætist på sygehuset videregiver ernæringsdiagnose og informationer om den planlagte ernæringsintervention til den ernæringsfaglige i kommunen.

Endelig kan du kommunikere på tværs af landegrænser, når terminologien er den samme.

Kan du komme i tanke om nogle ulemper?

− NCP bygger på amerikansk kultur og praksis, vores tilgang til kostvejledning er anderledes. Det kan virke begrænsende at metoden er problem- og problemløsningsorienteret. Desuden kan det, der er fordelen, nemlig at alle gør det ens, også være en ulempe, da det giver mindre frihed til personlig variation. Ikke alle er lige begejstrede for det, siger den inkarnerede NCP-tilhænger. Men det skal ikke være en barriere, tilføjer hun.

− Alt i alt hjælper NCP os til at sætte fokus på ernæringsproblemet frem for på den medicinske diagnose. Det understreger, hvem vi er, og hvad vi kan som ernæringsfaglige. 

Fra Kost, ernæring & sundhed 10/2016/Mette Jensen