NCP – ved type 2-diabetes

  • Else er en fiktiv person. Det er ikke Else på billedet.

Sygdomshistorien er virkelig omend sammenstykket af flere. Elses navn er opdigtet.
Casen er skrevet af Sofie Wendelboe, klinisk diætist

 

Else er 67 år. Hun er gået på efterløn og har i en lang periode følt sig lidt træt. Hun gik til lægen, fordi hun havde fået svamp. Da lægen spørger, fortæller Else, at hun længe har været meget tørstig og tisser meget. Konsultationen er lige efter frokost, og lægen måler et blodsukker på 9,8 mmol/l. De laver derfor en ny aftale, hvor Else kan få målt blodsukker mens hun er fastende. Her er blodsukkeret på 7,5 mmol/l og HbA1c 77 mmol/ mol.

I Elses kommune kan man blive henvist til diætbehandling, hvis der er risiko for at få type 2 diabetes.
Og det har Else, da både hendes far og faster havde denne diagnose.
Elses blodsukker er højt og blandt de øvrige risikofaktorer er Elses vægt - hun vejer 93 kg og er 169 cm høj. Det giver et BMI på 32,6. Samtidig er hendes fysiske aktivitet meget begrænset.

Ved den første samtale med den kliniske diætist i kommunen, optages en kostanamnese og Else skal fortælle om sin hverdag.
Else har aldrig været aktiv, hun passer hus og have, men har det allerbedst i sit køkken, hvor hun bager og laver mad til sin mand, børn og børnebørn. Hun elsker mad, alt bliver tilberedt fra bunden, både æblemost, syltetøj og syltede asier, og selvfølgelig bager hun selv sit brød. Hendes mand har forhøjet kolesteroltal, og hun forsøger derfor at spare på fedtstoffet i madlavningen.

Kostanamnese:

Morgen           
1 dl havregryn med mælk og sukker, ½ bolle med ost, 1 glas hjemmepresset æblemost, 1 kop kaffe

Formiddag     
1 stk. frugt, 1 kop kaffe

Frokost           
4 x ½ skive rugbrød med middagsrest eller fiskepålæg, 1-2 glas mælk

Eftermiddag   
1 bolle med ost og evt. 1 stk. frugt eller hjemmebagt kage, 2-3 kopper kaffe

Aften               
Flest kartofler, ris, pasta. Altid kød eller fjerkræ. Altid sovs, næsten altid jævnet med majsstivelse. Spiser 100 gram grøntsager 2-3 gange om ugen.

Senere            
Aftenkaffe med hjemmebagt kage eller hjemmebagte småkager, ½ appelsin/ æble.

Ernæringsvurdering

En del af ernæringsvurderingen er at udvælge hvilke data der skal indsamles og hvilke referencer disse data skal vurderes i forhold til.

 

Anbefaling i praksis for mennesker med type 2 diabetes

Status

Vurdering:

Mulige ernæringsdiagnoser

Begræns brug af fedtstof, især mættet fedtstof

Sparer på alt fedtstof, steger i oliemargarine, bruger oliemargarine til bagning. Vælger mager ost.

Ok

Spis mere umættet fedt

Kan godt lide nødder og mandler, men spiser det ikke

Uoverensstemmelse mellem indtag af fedttyper og behov (for lidt umættet fedt)

Spis magert kød og fjerkræ

Vælger hakket kød med max. 10 g fedt pr. 100 g

Ok

Spis fisk, 300 g pr. uge

Kan lide fisk, spiser det hver dag til frokost, sjældent til den varme mad.

Ok

Spis groft, f.eks. grøntsager, fuldkornsrugbrød, havregryn

Dagligt1 dl havregryn til morgenmad og 2 skiver rugbrød til frokost

Ok

Begræns hvidt brød, kartofler, ris, pasta og sukker

Meget glad for brød, bager selv boller. Vælger aldrig fuldkornsmel til hjemmebag.

Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (mest simple kulhydrater)

+

Insufficient indtagelse af kostfibre

Spis mange grøntsager, min. 300 g om dagen

Spiser 100 g grøntsager til aftensmad 2-3 gange om ugen. Savner inspiration til hvordan det kan tilberedes.

Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (for få grøntsager)

+

Insufficient indtagelse af kostfibre

Spis 2-3 stk. frugt om dagen

1½-2½ stk. frugt som mellemmåltid.

2 dl hjemmelavet æblemost til morgen.

Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (frugtsukker i æblemost)

Indtag ½ l magert mælkeprodukt/ syrnet mælkeprodukt fordelt over dagen

Indtager ¼ l til morgenmad på havregryn, og drikker 2 glas mælk, optil ½ l til frokost

Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (for meget mælkesukker)

Spar på sukker, anvend evt. kunstige sødemidler

Meget glad for søde sager, primært hjemmebagt kage, især efter aftensmaden.

Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (for meget sukker)

Spar på salt

Kun begrænset saltindtag

Ok

Spar på alkohol

Intet misbrug, overholder Sundhedsstyrelsens anbefaling om max. 7 genstande pr. uge

Ok

Vægt (82,5 kg svarer til BMI 29)

93 kg

Overvægt/ adipositas

BMI 20-25 (ældre 24-29)

32,6

Overvægt/ adipositas

HbA1c <48 mmol/mol

77 mmol/ mol

Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (mest simple kulhydrater)

+

Insufficient indtagelse af kostfibre +

Excessiv indtagelse af kulhydrat

Faste BS mellem 4-7 mmol/l

7,5 mmol/ l

Behov for flere målinger

Blodsukker max. 10 mmol/l over dagen

Målt til 9,8 hos lægen

Behov for flere målinger

Undgå hypoglykæmier

Minus

Ok

Kolesteroltal:

Total

HDL

LDL

TG

 

4,3

1,1

2,3

2,7

Ok

Blodtryk

137/82

Ok

Fysisk aktivitet,

min. ½ time dagligt

Meget begrænset

Begrænset fysisk aktivitet

Viden

Kender intet til diætprincipper ved diabetes.

Mangelfuld viden om mad og ernæring

 

Kilder:

Fysisk aktivitet ved type 2-diabetes. Diabetesforeningen

Vejledning ved type 2-diabetes. Diabetesforeningen

Forløbsbeskrivelse. Sundhed.dk

Diabetes rammer skævt