Sygdomshistorien er virkelig omend sammenstykket af flere. Elses navn er opdigtet.
Casen er skrevet af Sofie Wendelboe, klinisk diætist
Else er 67 år. Hun er gået på efterløn og har i en lang periode følt sig lidt træt. Hun gik til lægen, fordi hun havde fået svamp. Da lægen spørger, fortæller Else, at hun længe har været meget tørstig og tisser meget. Konsultationen er lige efter frokost, og lægen måler et blodsukker på 9,8 mmol/l. De laver derfor en ny aftale, hvor Else kan få målt blodsukker mens hun er fastende. Her er blodsukkeret på 7,5 mmol/l og HbA1c 77 mmol/ mol.
I Elses kommune kan man blive henvist til diætbehandling, hvis der er risiko for at få type 2 diabetes.
Og det har Else, da både hendes far og faster havde denne diagnose.
Elses blodsukker er højt og blandt de øvrige risikofaktorer er Elses vægt - hun vejer 93 kg og er 169 cm høj. Det giver et BMI på 32,6. Samtidig er hendes fysiske aktivitet meget begrænset.
Ved den første samtale med den kliniske diætist i kommunen, optages en kostanamnese og Else skal fortælle om sin hverdag.
Else har aldrig været aktiv, hun passer hus og have, men har det allerbedst i sit køkken, hvor hun bager og laver mad til sin mand, børn og børnebørn. Hun elsker mad, alt bliver tilberedt fra bunden, både æblemost, syltetøj og syltede asier, og selvfølgelig bager hun selv sit brød. Hendes mand har forhøjet kolesteroltal, og hun forsøger derfor at spare på fedtstoffet i madlavningen.
Kostanamnese:
Morgen
1 dl havregryn med mælk og sukker, ½ bolle med ost, 1 glas hjemmepresset æblemost, 1 kop kaffe
Formiddag
1 stk. frugt, 1 kop kaffe
Frokost
4 x ½ skive rugbrød med middagsrest eller fiskepålæg, 1-2 glas mælk
Eftermiddag
1 bolle med ost og evt. 1 stk. frugt eller hjemmebagt kage, 2-3 kopper kaffe
Aften
Flest kartofler, ris, pasta. Altid kød eller fjerkræ. Altid sovs, næsten altid jævnet med majsstivelse. Spiser 100 gram grøntsager 2-3 gange om ugen.
Senere
Aftenkaffe med hjemmebagt kage eller hjemmebagte småkager, ½ appelsin/ æble.
Ernæringsvurdering
En del af ernæringsvurderingen er at udvælge hvilke data der skal indsamles og hvilke referencer disse data skal vurderes i forhold til.
Anbefaling i praksis for mennesker med type 2 diabetes |
Status |
Vurdering: Mulige ernæringsdiagnoser |
Begræns brug af fedtstof, især mættet fedtstof |
Sparer på alt fedtstof, steger i oliemargarine, bruger oliemargarine til bagning. Vælger mager ost. |
Ok |
Spis mere umættet fedt |
Kan godt lide nødder og mandler, men spiser det ikke |
Uoverensstemmelse mellem indtag af fedttyper og behov (for lidt umættet fedt) |
Spis magert kød og fjerkræ |
Vælger hakket kød med max. 10 g fedt pr. 100 g |
Ok |
Spis fisk, 300 g pr. uge |
Kan lide fisk, spiser det hver dag til frokost, sjældent til den varme mad. |
Ok |
Spis groft, f.eks. grøntsager, fuldkornsrugbrød, havregryn |
Dagligt1 dl havregryn til morgenmad og 2 skiver rugbrød til frokost |
Ok |
Begræns hvidt brød, kartofler, ris, pasta og sukker |
Meget glad for brød, bager selv boller. Vælger aldrig fuldkornsmel til hjemmebag. |
Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (mest simple kulhydrater) + Insufficient indtagelse af kostfibre |
Spis mange grøntsager, min. 300 g om dagen |
Spiser 100 g grøntsager til aftensmad 2-3 gange om ugen. Savner inspiration til hvordan det kan tilberedes. |
Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (for få grøntsager) + Insufficient indtagelse af kostfibre |
Spis 2-3 stk. frugt om dagen |
1½-2½ stk. frugt som mellemmåltid. 2 dl hjemmelavet æblemost til morgen. |
Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (frugtsukker i æblemost) |
Indtag ½ l magert mælkeprodukt/ syrnet mælkeprodukt fordelt over dagen |
Indtager ¼ l til morgenmad på havregryn, og drikker 2 glas mælk, optil ½ l til frokost |
Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (for meget mælkesukker) |
Spar på sukker, anvend evt. kunstige sødemidler |
Meget glad for søde sager, primært hjemmebagt kage, især efter aftensmaden. |
Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (for meget sukker) |
Spar på salt |
Kun begrænset saltindtag |
Ok |
Spar på alkohol |
Intet misbrug, overholder Sundhedsstyrelsens anbefaling om max. 7 genstande pr. uge |
Ok |
Vægt (82,5 kg svarer til BMI 29) |
93 kg |
Overvægt/ adipositas |
BMI 20-25 (ældre 24-29) |
32,6 |
Overvægt/ adipositas |
HbA1c <48 mmol/mol |
77 mmol/ mol |
Uoverensstemmelse mellem indtag af kulhydrattyper og behov (mest simple kulhydrater) + Insufficient indtagelse af kostfibre + Excessiv indtagelse af kulhydrat |
Faste BS mellem 4-7 mmol/l |
7,5 mmol/ l |
Behov for flere målinger |
Blodsukker max. 10 mmol/l over dagen |
Målt til 9,8 hos lægen |
Behov for flere målinger |
Undgå hypoglykæmier |
Minus |
Ok |
Kolesteroltal: Total HDL LDL TG |
4,3 1,1 2,3 2,7 |
Ok |
Blodtryk |
137/82 |
Ok |
Fysisk aktivitet, min. ½ time dagligt |
Meget begrænset |
Begrænset fysisk aktivitet |
Viden |
Kender intet til diætprincipper ved diabetes. |
Mangelfuld viden om mad og ernæring |
Kilder:
Fysisk aktivitet ved type 2-diabetes. Diabetesforeningen
Vejledning ved type 2-diabetes. Diabetesforeningen