CASE: NCP ved vegansk kost til spædbørn og småbørn

Vigga på 6 måneder spiser vegansk

Viggas forældre er veganere, og ønsker, at deres datter skal følge den samme kostretning som dem. Vigga er lige startet på overgangskost, og forældrene er i tvivl, om hun får alt det, hun har brug for. Sundhedsplejersken har anbefalet amning og tilskud af B-12 vitamin, og hun holder desuden et ekstra øje med, om Vigga vokser, som hun skal. Hun har desuden anbefalet forældrene at kontakte en klinisk diætist med henblik på at få vurderet om Vigga ernæres sufficient.

 

TRIN 1: ERNÆRINGSUDREDNING

Kostanamnese: Vigga er blevet fuldt ammet de første 5 måneder, nu bliver hun ammet 4-5 gange om dagen. I den seneste tid er det imidlertid som om, der ikke er mælk nok til at mætte hende, og hun bliver hurtigt sulten efter et amningen. To gange om dagen får Vigga skemad, enten forskellige former for kartoffel/grøntsagsmos eller grød lavet på havredrik tilsat frugtmos. Familien laver al mad til Vigga selv. Som tilskud får Vigga en børnevitaminpille, som knuses i lidt frugtmos.

Laboratorie undersøgelser: Ikke målt
Antropometri: Følger egen vækstkurve

En vigtig del af trin 1 er de gældende retningslinjer som Viggas madindtag skal vurderes i forhold til, nemlig Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der gælder for alle spædbørn og småbørn.

Ernæring til spædbørn og småbørn - en håndbog for sundhedspersonale

Helt særligt for Vigga og andre veganere er den opdaterede tekst om ’vegansk kost til spæddbørn og småbørn’

Kapitlet om vegansk kost til spædbørn og småbørn

 

TRIN 2: ERNÆRINGSDIAGNOSE

Problem/ ernæringsdiagnose (P)

Relateret til

Årsag (E)

Dokumenteret ved

Symptomer/tegn (S)

Begrænset viden om mad og ernæring

Personlig (ønsket om at leve vegansk)

Forældre giver udtryk for at de ikke ved om deres datter får den rette ernæring

Risiko for insufficient energiindtagelse

Viden (forældre ved ikke hvordan de skal gøre deres egen mad tilstrækkeligt energirig

Typiske mangler ved vegansk kost og at der ikke tilsættes fedtstof til barnemad

Risiko for insufficient vitaminindtagelse (B12)

og

Risiko for insufficient mineralindtag (calcium, jern)

Adfærd (følger vegansk kost)

Typiske mangler hos spædbørn og småbørn ved vegansk kost

 

Hvis der er en ernæringsdiagnose i terminologilisten, hvor problemet ikke er til stede, men hvor der er risiko for at det bliver et problem, kan der altid skrives ”risiko for” foran ernæringsdiagnosen.   

 

TRIN 3: ERNÆRINGSINTERVENTION

Ernæringsinterventionen tager udgangspunkt i årsagen fra redegørelse for ernæringsdiagnosen. I dette tilfælde er årsagen til at ernæringsdiagnosen eksisterer, at Viggas forældre ønsker at Vigga skal leve vegansk og er i tvivl om, hvad det præcist betyder for deres datter.

Ernæringsanbefaling: Alderssvarende overgangskost skal suppleres med en børnevitamin-mineraltablet. Tabletten skal indeholde 1 mikrogram B12, 10 mikrogram D-vitamin og 8 mg jern, ellers skal der suppleres yderligere. Derudover bør havredrik erstattes af modermælkserstatning ved tilberedning af grød, og der skal tilsættes ekstra fedtstof til den hjemmelavede grød/mos.
Der findes en vegansk modermælkserstatining, der er baseret på sojaproteinisolater. Den er godkendt i EU og forhandles i Danmark.

Prioritering: Der sættes fokus på at øge forældrenes vidensniveau i forhold til, hvad Vigga har behov for, og hvad der er risiko for, at hun kommer til at mangle ved at spise vegansk.

Målsætning: Forældrene skal kunne give Vigga sufficient ernæring, med fokus på energi, B12, calcium og jern. Der fokuseres ikke på protein, da behovet indtil videre dækkes via kostindtag, modermælk og modermælkserstatning.

Ernæringsundervisning: Forældrenes undervises i alderssvarende barnekost, hvordan Vigga opnår sufficient ernæring samt risikoen ved at udelade flere fødevaregrupper fra hendes kost.

Ernæringsvejledning: Der fokuseres på praktiske løsninger, der passer med forældrenes valg om at leve vegansk.

Koordinering: Der samarbejdes med sundhedsplejersken, da det er hende, der vil komme til at følge Vigga tæt.

 

TRIN 4: ERNÆRINGSMONITORERING OG -EVALUERING

Når ernæringsinterventionen skal monitoreres og evalueres, skal der vælges indikatorer og succeskriterier:

Indikatorerne er de sammen symptomer/tegn, som er nævnt i ernæringsdiagnosen.

Succeskriteriet er målsætningen om at Vigga får en sufficient ernæring og der sættes fokus på at øge forældrenes viden, som vi har valgt under ernæringsinterventionen.

Monitorering af en sufficient energiindtagelse gøres ved at monitorere vægt, højde og vækstkurve med henblik på at Vigga fortsat følger sin egen kurve. 

Monitorering af kosttilskud skal sikre, at Vigga får nok B12, D-vitamin og jern.

Monitorering af forældrenes vidensniveau skal give forældrene en oplevelse af, at de kender til og kan følge ernæringsanbefalingen for Vigga.

Indikator

Succeskriterie

Vægt, højde, vækstkurve

Følger egen vækstkurve

Kosttilskud (B12, D-vitamin, jern)

Får tilskud i henhold til ernæringsanbefaling

Vidensniveau

Forældre kender og kan følge ernæringsanbefaling

Tekst: Sofie Wendelboe