Nøglehulsmærket er fornuftigt

Det er mad- og måltidskonsulent, Karen Leth, der i Altinget.dk går i rette med dele af erhvervslivet, der mener, at nøglehulsmærket er blevet udhulet med sine nye kriterier. 

-Jeg har svært ved at se, at det er for strenge kriterier. Jeg kan godt forstå, at man som producent kan blive ærgerlig i forhold til at få afsat et produkt, men det er ligesom ikke hovedformålet med mærket. Hovedformålet er at guide danskerne i en sund retning,” siger mad- og måltidskonsulent Karen Leth til Altinget.dk.

Læs hele artiklen (login krævet) på Altinget.dk/foedevarer.

FAKTA

Strengere krav til Nøglehulsmærket

De væsentligste ændringer: 

  • Nye kriterier for salt i kød- og fiskeprodukter, der ikke tidligere har haft kriterier for salt.
  • Nye kriterier for mættede fedtsyrer i fødevaregrupperne nødder, færdigretter, madfedt og olier, vegetabilske alternativer til mælk og syrnede mælkeprodukter samt ost.
  • Krav til indhold af fuldkorn er skærpet i fødevaregrupperne morgenmadscerealier og müsli, grød og grødpulver, brød og brødmix, rugbrød og færdigretter med mere.
  • Krav til indholdet af salt i ost er lempet.
  • Nye kriterier for syrnede mælkeprodukter.

Overgangsperiode:

  • Den nye bekendtgørelse træder i kraft 1. marts 2015, og samtidig bliver bekendtgørelse nr. 913 af 4. juli 2013 ophævet, men der vil være en overgangsperiode frem til 1. september 2016.