Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 02/02/2021 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2021
Christine Bille Nielsen  [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 MÅNEDENS OPSKRIFT: DE NYE KOSTRÅD
Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus

Nøgtern Kick off

Der bliver næppe dækket op med hvid dug og kandelabre i 2011. Vi skal regne med at tage plads ved campingbordet, lød det fra Sundhedskartellets formand Grethe Christensen. Alligevel slog både hun og forbundets formand, Ghita Parry fast: Kampen for ligeløn fortsætter.

Sundhedskartellets 11 organisationer havde forud for Kick off sendt et debatoplæg ud, og konferencen skulle yderligere inspirere de 1.100 deltagere til at sætte gang i debatten på arbejdspladserne.

 – Vi kan rigtigt meget, men vi kan ikke ændre på, at der er økonomisk krise. Vi kan til gengæld få det bedste ud af de muligheder, vi har. Vi skal være kreative og sætte fokus på det, ‘som ikke koster alverden’. Grete Christensen opfordrede i sin åbningstale tillidsrepræsentanterne til sammen med medlemmerne at arbejde for realistiske løsninger.

 – Realisme må og skal være et nøgleord. Vi skal finde frem til hverdagskravene og diskutere de ting, der betyder noget i hverdagen.

Generelle lønstigninger eller mere lokal løn

 – Arbejdsgiverne vil gå benhårdt efter en billig overenskomst. Men vi har højere ambitioner end en nulløsning, slog Ghita Parry fast, da hun sammen med forbundets forhandlingschef Charlotte Knudsen lagde op til debat med forbundets 90 fremmødte tillidsrepræsentanter.

Kost & Ernæringsforbundet har sammen med Sundhedskartellet lagt op til at målrette kravene til OK11 under tre temaer: Løn til hele livet, Faglig og professionsrettet udvikling og Det gode arbejdsliv. Temaerne blev debatteret på konferencen.

 – Arbejdsgiverne har lagt sig fast på, at der afsættes flere penge til lokalløn. Jeg er spændt på, hvad I og andre medlemmer siger til det. Er I enige, eller synes I, vi i stedet skal prioritere generelle lønstigninger eller lønstigninger til særlige grupper? Og hvem er så de særlige grupper, spurgte formanden.

 – Hvis der skal forhandles lokalløn, skal der i hvert fald være noget at forhandle om. Ellers er det lige meget, kommenterede en tillidsrepræsentant.

 – Og vi skal have retten til tilbageløbsmidlerne med, føjede en anden til.

Mens andre hellere så, at pengene gik til lønforbedringer til særlige grupper – ‘dem, som ikke fik sidst’.

Flere veje til nye kompetencer

 – Det er værd at huske på, at uanset om I prioriterer penge til lokale lønforhandlinger, generelle lønstigninger eller forbedringer til særlige grupper – eller helt andre forbedringer, så har alt, vi får igennem, en omkostning. I denne overenskomstperiode har vi kunnet bruge trepartsmidler til efter- og videreuddannelse og til seniordage, men det er slut i 2011. Krav om tvungen efteruddannelse eller seniordage, som I har været inde på, vil derfor også gøre indhug i den samlede ramme – og gå fra f.eks. de generelle lønforbedringer, mindede forhandlingschefen om.

Det fik en af tillidsrepræsentanterne til at pege på, at de færreste arbejdspladser har en politik for efteruddannelse.

 – Hvis de havde, var der større chancer for, at der blev afsat tid til uddannelse. Og midlerne ville kunne udnyttes langt bedre, var hendes pointe.

I den sammenhæng kunne tillidsrepræsentant Gunhild Libach fra Århus Sygehus fortælle, hvordan de havde fået trepartsmidler til en mentorordning, hvor 10-12 af køkkenets medarbejdere blev uddannet til at tage imod nyuddannede og sørge for, at de i løbet af det første år kom igennem alle køkkenets opgaver og rutiner.

Mentorordningen er et uddannelsesprojekt, men også en vej til bedre trivsel, ifølge Gunhild Libach.

Bedre trivsel gennem fleksibilitet

Det samme gælder seniorordninger eller andre former for fleksibilitet i arbejdslivet.

 – Seniorordningerne havde I mange meninger om ved Perspektivkonferencen (første optakt til OK11 i december 2009, red.) – tilmed et ønske om, at I ville starte før de 60 år, mindede forhandlingschefen om og opfordrede tillidsrepræsentanterne til at finde ud af, hvad medlemmerne prioriterer højst: overenskomstbetalte seniordage, omsorgsdage til alle eller retten til barns første – og måske anden – sygedag?

Opfordringen blev straks fulgt op af et forslag om at konvertere omsorgsdage til børn til omsorgsdage for alle – og dermed en mere fleksibel ordning.

 – Hos os har vi mange, der beder om at få den 6. ferieuge udbetalt, og så er det jo lidt svært at bede om flere betalte fridage, erkendte en af tillidsrepræsentanterne, og understregede dermed også behovet for fleksible vilkår.

Camping med charme

Et historisk tilbageblik på resultatet af overenskomstforhandlingerne viser, at det er gået op og ned.

 – Sidst var det historisk godt, 13,3 procent over tre år. Lige nu ser det ud som om, vi er på vej ned. Så forbered kollegerne på, at der er behov for en knivskarp prioritering. Selvom Sundhedskartellets formand måske har ret i, at vi kommer til at sidde ved et campingbord denne gang, er der ingen, der siger, det er dårligt. Jeg har været på mange gode campingferier. Det handler om at finde en god campingplads, opfordrede formanden og spredte optimisme blandt de mange forbehold.

 – Vi sælger ikke ud af kravene, selvom det er krisetid. Jeres job kræver en professionel indsats og skal ikke fortsat lønnes under værdi. Husk det, når I diskuterer kravene med medlemmerne, opfordrede Ghita Parry.

Elektronisk kravindsamling. Fra den 20. april til den 30. maj kan alle tillidsrepræsentanter indsende medlemmernes krav. Kravene bliver siden prioriteret af hovedbestyrelsen.