Nordisk mad er medicin

Nordisk sænker vægten

180 overvægtige deltagere har i et halvt år spist enten en gennemsnitlig dansk kost eller ny nordisk hverdagsmad. De, der spiste ny nordisk, tabte sig mest.

Den nordiske mad kendetegnes ved at indeholde flere lokalt producerede varer og varer i sæson, f.eks. kål, rodfrugter og urter, bær, mere fuldkorn, flere fisk og skaldyr og mindre, men bedre kød.

Den nordiske kost fik deltagerne til i gennemsnit at tabe sig 4,7 kg. Hvor gruppen på en gennemsnitlig dansk kost  tabte sig 1,5 kg.

Vægttabet var ikke målet, men det er positivt, fordi det har effekt på livsstilssygdommene, skriver Københavns Universitet. Selv et mindre vægttab kan sænke blodtrykket, og det mindsker risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom.

Flere sundhedseffekter

Hos de deltagere, der spiste ny nordisk, faldt også kolesterol- og fedtindholdet i blodet. Og hos de, der havde tegn på diabetes, det kaldes prædiabetes, faldt risikoen for faktisk at udvikle type 2 diabetes. Så sundhedseffekten ser ud til at være rigtig god, konstaterer lektor Thomas Meinert Larsen, der er ansvarlig for en del af projektet.

Hvad er det, der virker

Næste skridt i projektet bliver at slå fast, hvilke komponenter i den nordiske hverdagsmad, der virker så positivt ind på sundheden.

Kilde