Nordisk skolemad er sundere end madpakken

Sund effekt

Opus skolemad har undersøgt om skolemad, der er tilberedt af nordiske råvarer som fisk, kål og rodfrugter, nødder og bær kunne gøre børnene sundere. Og det kunne den, konkluderer forskerne.

Frokost og mellemmåltider

I tre måneder fik 830 børn frisk tilberedt skolemad i form af en varm frokostret og to daglige mellemmåltider. Måltiderne var tilberedt på basis af de nordiske råvarer.

Børnene blev samtidig målt og vejet nøje for at registrere effekten af maden.

Gode sundhedsmarkører

Resultaterne viser, at børnene fik et lidt lavere blodtryk, mindre fedt i blodet og en lidt bedre insulinfølsomhed.

Der var tilsyneladende ingen effekt på kolesteroltallet, da både det sunde kolesterol og det skadelige faldt en smule – og effekten gik dermed i nul.

Samtidig med de gode effekter viser forsøget, at børnenes taljemål blev øget med fem millimeter. Forskerne kan ikke se, om det skyldes selve maden, men de mener, at den mest sandsynlige forklaring er, at skolemaden blev serveret ad libitum.

For god appetit

Fra at spise en almindelig madpakke i spisefrikvarteret var børnene med til at lave deres egen frokost, og der blev serveret to mellemmåltider i løbet af skoledagen. Der blev samtidig afsat ekstra tid til at spise, bordene blev dækket, og maden serveret ad libitum, forklarer ph.d. studerende Stine-Mathilde Dalskov.

Flere undersøgelser

Det skal nu undersøges, hvad i maden der har den gavnlige effekt, og om et ændret forhold mellem protein og kulhydrat i kosten kan være med til at forebygge overvægt blandt skolebørn.

Kilde