Nordjysk hospitalsmodel kan blive en eksportsucces

Et stort problem

Stikprøver på forskellige kirurgiske og medicinske afdelinger, har ifølge Aalborg Universitet vist, at op imod 40 % af patienterne er underernærede, og at ernæringstilstanden faktisk forværres under indlæggelsen:

”Vi har i gennem længere tid slået på vigtigheden af, at flere kost,- ernærings,- og sundhedsfaglige bliver  tilknyttet behandlingen på hospitalerne”, fortæller formand for Kost & Ernæringsforbundet Ghita Parry, og fortsætter: ”Vi bliver nødt til at prioritere ernæringsindsatsen på lige fod med medicinsk behandling. Også efter udskrivelsen er det tvingende nødvendig at der bevares fokus på kosten, så underernærede kan komme til kræfter igen derhjemme”, slutter Ghita Parry af.

Og resultatet, hvis der ikke fokuseres på kosten viser sig tydeligt: Muskelsvækkelse, nedsat immunforsvar, hyppigere infektioner og øget dødelighed.

Spis sammen med familien mens du er indlagt

I Nordjylland har de fokuseret meget på situationen omkring indtagelsen af måltidet. Nogle savner mens de er indlagte, følelsen af at sidde sammen med familien og spise, og det er noget der kan påvirke appetitten, fortæller professor og overlæge Henrik Højgaard Rasmussen. Derfor har de blandt andet forsøgt sig med brugen af Skype, så patienten selv om de fysisk befinder sig på hospitalet, kan opleve følelsen af at være sammen med familien.

Billeder af maden

Endnu et tiltag er, at der skal bruges fotodokumentation af det patienterne indtager. Det vil sige, at der tages billeder af maden før den serveres for patienterne, og efter at patienten har spist, så der hele tiden kan måles på hvor meget patienten har indtaget og hvad der måske skal opprioriteres til den enkelte patient – måske flere kalorier til de underernærede og flere grøntsager til de overvægtige.

Mulighed for eksport

Problemet med underernæring er kendt i hele Europa, og en opgørelse udarbejdet af Aalborg Universitet viser, at problemet koster EU ca. 140 milliarder Euro årligt, så flere af ideerne er oplagte at prøve at få eksporteret ud til de andre europæiske lande. Men også nationalt kan der læres af det tværfaglige projekt i Nordjylland: ”De nye sygehusbyggerier er derfor en oplagt mulighed for at gentænke køkkenet og måltidet og opnå mindre madspild og bedre ernæring til patienterne”, siger professor og overlæge Henrik Højgaard Rasmussen.