Ny indkøbsguide til mennesker med diabetes

Som led i den nationale diabeteshandlingsplan er der gennem projekt ’Sunde fødevarer til mennesker med diabetes’ afsat midler til en indsats, der skal gøre det nemmere for diabetespatienter at vælge sundere mad- og drikkevarer, når der købes ind.

Det første konkrete og handleanvisende støtteværktøj er nu en realitet. Indkøbsguiden ’Vælg sundere mad- og drikkevarer’ er udviklet af Sundhedsstyrelsen og Diabetesforeningen. Guiden er som en del af projektet blevet opdateret og har fået nyt visuelt udtryk.

Gennem 17 fødevaregrupper med billeder af helt almindelige varer guides forbrugeren til at vælge sundere og til at tage et kig på næringsdeklarationen for at rette opmærksomheden på varens indhold af fedt, sukker, sukkerarter og kostfibre.

Formålet med Indkøbsguiden er, at den også kan anvendes af sundhedsprofessionelle, som fx kliniske diætister og andre ernæringsprofessionelle, praktiserende læger, fodterapeuter m.fl. i rådgivnings- og vejledningssammenhæng. Guiden gør det nemmere for borgeren i indkøbssituationen i supermarkedet eller ved e-handel, da den giver overblik over næringsdeklarationen for at rette opmærksomheden på varens indhold af fedt, sukker, sukkerarter og kostfibre. I den trykte version kan Indkøbsguiden foldes, så den er let at have med på indkøbsturen, når tvivlsspørgsmål opstår, om en vare er et sundere valg.

”Indkøbsguiden er et lille, men overskueligt skridt på vejen til at træffe sundere valg i hverdagen. Den giver et hurtigt overblik over, hvad der er bedst at fylde i indkøbskurven. Og det er vigtigt. For de rigtige mad- og drikkevarer er afgørende faktorer for en velreguleret diabetes, så symptomerne mindskes og borgerne undgår unødvendige følgesygdomme”, siger Ghita Parry, formand i Kost og Ernæringsforbundet.  

Indkøbsguiden kan bestilles på netbutik.diabetes.dk eller på kfsbutik.dk Her finder du også link til en mobilvisning af Indkøbsguiden.

Projekt ’Sunde fødevarer til mennesker med diabetes’ vil i løbet af 2019 og 2020 udvikle flere støtteværktøjer og gennemføre initiativer, der gør det nemmere at vælge sundere mad- og drikkevarer. Har du en ide til, hvordan man får taget de sunde valg, så send den til projektleder fra Kost og Ernæringsforbundet, Karina Kyhn Andersen på kka@kost.dk

I projekt ’Sunde fødevarer til mennesker med diabetes’ indgår:

Sundhedsstyrelsen, Komiteen for Sundhedsoplysning, Diabetesforeningen, Nationalt forum for mad, måltider og sundhed (tidligere Måltidspartnerskabet), Kost og Ernæringsforbundet.

FAKTA om diabetes

Ca. 250.000 danskere har diabetes, heraf har ca. 90 % type 2-diabetes (kilde: Register for Udvalgte Kroniske Sygdomme, 2016).

I 2030 forventes over 400.000 danskere at have diabetes (kilde: Statens Institut for Folkesundhed, SDU)

Diabetes koster hvert år det danske samfund ca. 3,2 mia. kr. i behandling, pleje og tabt produktion (kilde: Sundhedsstyrelsen (2015): Sygdomsbyrden i Danmark – sygdomme)