Relateret indhold

Fagbladsartikel 12/12/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 12/12/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 11/12/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 11 2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 11/12/2019 Månedens opskrift: Marcipan og konfekt

Ny udgave af Den Nationale Kosthåndbog

Som bruger af Den Nationale Kosthåndbog kan du desuden glæde dig over et nyt grafisk design og en struktur, der gør den mere overskuelig og lettere at bruge.

Kosthåndbogen er et professionelt, digitalt opslagsværk, der dækker alle målgrupper og indeholder det meste af alt, hvad du som professionel har brug for at vide om mad og drikke til raske og syge i livets forskellige stadier.

I kosthåndbogen finder du forslag til, hvordan du tager bestik af dine brugeres behov og planlægger mad, der svarer ikke alene til deres ernæringsmæssige behov, men også f.eks. deres kulturelle baggrund.

Kosthåndbogen er et professionelt værktøj og kan bruges af alle, der har ansvaret for maden til andre – i institutioner, på skoler, sygehuse, plejehjem, i hjemmeplejen eller døgnplejen.

Hvis du er professionsbachelor i ernæring og sundhed, klinisk diætist eller sygeplejerske og har brug for at screene patienterne, for at fastlægge deres ernæringsmæssige behov og ordinere mad som en del af behandlingen, så er det her, du finder værktøjet.

– Kosthåndbogen giver opdateret viden på området og bidrager til at kvalitetssikre mad og måltider til patienterne på landets sygehuse. Hjemmesiden er opbygget på en let og overskuelig måde, så det er let at find det, man skal bruge – til trods for at antallet af diæter er meget stort, siger Tatjana Hejgaard, der er specialkonsulent i ernæring og overvægt i Sundhedsstyrelsen.

Hvis du er økonoma, ernæringsassistent eller professionsbachelor og har ansvaret for den praktiske tilrettelæggelse af maden, kan det være bogens dagskostforslag eller retningslinierne for sammensætning af fødevarer, du skal have i spil.

Kosthåndbogen er relevant for andre faggrupper, der har en aktie i brugernes ernæring. Det kan f.eks. være sygeplejersken, der ved at læse med kan få et overblik over de forskellige kostformer, der findes. På den måde bliver sitet samtidig et redskab til samarbejde.

Den nye version af kosthåndbogen er fagligt opdateret. Det betyder blandt andet, at anbefalingerne nu igen matcher de seneste ‘Anbefalinger for den danske Institutionskost’. Kosthåndbogen vil desuden jævnligt blive opdateret, så hvis der er nyt at sige om et emne, så kan du læse det her.

Den Nationale Kosthåndbog er blevet til i et samarbejde mellem Kost & Ernæringsforbundet, DTU Fødevareinstituttet, Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Kliniske Diætister.

Hold øje med: www.kostforum.dk