Nye kostråd skal mindske ulighed i sundhed

Lette at forstå

Hovedbudskabet i kostrådene er uændret i forhold til tidligere, men rådene er blevet mere konkrete, og der er arbejdet med at forenkle formidlingen.  Det får kontorchef i fødevarestyrelsen, Else Molander, til at satse på, at rådene i højere grad end tidligere også vil være en hjælp for de svage grupper. Og at rådene dermed kan være med til at mindske uligheden i sundhed.

Konkrete råd

Kostrådene er bygget op, så der kun er ét overordnet budskab i hvert af rådene, som følges af en konkret handlingsanvisning. Det kan f.eks. være at spise 75 gram fuldkorn om dagen eller sætte fisk på menuen to gange om ugen.

Der er dog ét råd med et kombineret budskab: Spis varieret og ikke for meget, og vær fysisk aktiv. Det råd er nemt at huske og samler op på de øvrige, hvis det skulle knibe med at huske alle ti.

Det nye

Rådet om fuldkorn er nyt.  Det samme gælder rådet om at spise mindre salt: Mange af os ville have godt af at spise en halv teskefuld salt mindre om dagen, lyder det. Planteolier og andre bløde fedtstoffer anbefales i stedet for smør og hård margarine. Og rådet om at spise mindre mættet fedt suppleres af to andre: vælg magre mejeriprodukter og vælg magert kød og kødpålæg.

De skal holder i mange år

Kostrådene blev sidst fornyet i 2005. Og Else Molander forsikrer, at også de nye kostråd skal holde i mange år.

Kostrådene bygger på De Nordiske Næringsstofrekommendationer og dermed på den nyeste forskning. Næringsstofrekommendationerne udkommer i en revideret udgave om en måned, den 17. oktober.

Kost & Ernæringsforbundet har bidraget

Forbundet har spillet en central rolle ved tilblivelsen af de nye kostråd og har været med til at sikre, at de er blevet lettere at formidle.

- Kostrådene er blevet kortere og følges op af en konkret handlingsanvisning. Det betyder, at de er blevet nemmere at formidle, men også nemmere at huske. Og det kan betyde, at de i højere grad end tidligere vil være med til at forbedre folkesundheden, siger Kost & Ernæringsforbundets formand Ghita Parry.

- For vores medlemmer er kostrådene desuden et vigtigt arbejdsredskab. Det gælder, uanset om man arbejder med professionel forplejning, hvor maden skal tilberedes efter kostrådene, eller man skal formidle kostrådene til borgerne i sit arbejde med sundhedsfremme, vejledning eller behandling.