Nyt fra forhandlingsområdet

Bedre beskyttelse for kolleger med varige sygdomme

En ny EU-dom om forskelsbehandling gør nu op med vores forståelse af, hvad der er et handicap. Det betyder, at arbejdsgiver nu i langt flere tilfælde end før, skal sørge for, at kolleger med eksempelvis slidgigt kan udføre sit job på lige fod med andre.

- "Nogle medlemmer lider måske under slidskader i bevægeapparatet, som gør jobbet unødigt hårdt. Med dommen i hånden kan man gå til arbejdsgiver og bede dem om hjælpeforanstaltninger, så man kan udføre jobbet på lige fod med sine kolleger. Som TR har man en særlig rolle i, at gøre både sine kolleger og ledelsen opmærksom på det her, forklarer konsulent i forbundets forhandlingsafdeling Monica Jørgensen Hovgaard.

Forskelsbehandlingsloven er en såkaldt beskyttelseslov. Bliver man fyret, er der derfor udvidet godtgørelse. Det er desuden arbejdsgiveren, der skal bevise, at fyringen ikke er udtryk for diskrimination.

Læs artikel fra fagbladet her

Find forskelsbehandlingsloven her

Deltidsansatte har ret til flere timer

Hvis du har udtrykt ønske om at gå op i tid, skal du have de ledige timer, der opstår. Det slår en aftale mellem Sundhedskartellet og KL samt Danske Regioner fast. Sussi Castellani fra forhandlingsafdelingen har dog et konkret råd.

- Det allervigtigste er, at man har udtryk sit ønske om at komme op i tid over for arbejdsgiver. Vi anbefaler, at man gør det skriftligt til sin leder. Kort og præcist kan man jo skrive: ”Såfremt der er flere timer, vil jeg gerne op i tid”. Hvis man ikke specifikt har ønsket det, kan man ikke få timerne, understreger hun.

Læs sagen her

Læs aftalen her