Nyt luft- og klimaudspil fra regeringen

Seks ministre præsenterede på en trafikfyldt Christians Brygge deres luft- og klimaudspil, ”Sammen om en grønnere fremtid”, dagen efter FN’s klimapanels rapport, der peger på hurtige og omfattende ændringer i stort set alle samfundsforhold. Regeringen vil gerne være frontløber på den grønne omstilling, lød det fra dagens pressemøde.

Fødevarer er en vigtig faktor – vores profession en del af løsningen

Danskernes forbrug af mad og drikke bidrager væsentligt til drivhusgasudledningen. Ud af de 17 ton CO2- ækvivalenter, som gennemsnitsdanskeren udleder om året, stammer godt 3 ton fra fødevareforbruget, og heraf stammer op mod 75 % fra forbruget af kød og mejerivarer, hvor oksekød giver det største klimaaftryk[1].

Regeringens eneste forslag til fødevarer handlede om en frivillig mærkning i supermarkederne, så forbrugerne selv kan se, hvad der belaster miljøet mest blandt kølediskens fødevarer. Det ærgrer formand i Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, at regeringsudspillet ikke havde mål for hverken madspild, overproduktion eller økologi.

”Der var fx en politisk økologisk ambition for 2020 om 60 % økologi i offentlige køkkener. Den vision har vores medlemmer arbejdet efter. Men jeg savner nye modige mål. For økologiske køkkener har også betydet mindre forbrug af kød, fokus på madspild og brug af sæsonens fødevarer. Alt sammen faktorer, der i den grad er med til at minimere belastningen af vores klima”, siger Ghita Parry, og fortsætter:

”Vores medlemmer er beskæftiget i en lang række både private og offentlige virksomheder, som er en del af fødevarebranchen. Derfor er vi også en del af løsningen for en grønnere klode til næste generation. Skal vi løfte den opgave, så det rykker, skal vi have målbare politiske tal for både økologi, madspild og overproduktion”.

 

FAKTA

Pressemeddelelse fra Energi, Forsynings- og Klimaministeriet: Blandt de 38 tiltag i klima- og luftudspillet vil være:

  • Stop for salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030
  • Busserne i byerne udleder hverken CO2 eller luftforurening fra 2030
  • Et klima- og miljøeffektivt landbrug med stærk fokus på forskning
  • Ren luft i de store byer gennem strammere miljøzoner
  • Færre udledninger fra industri og boliger
  • Adfærdskampagne med klimamærkning
  • Forskningsindsats for CO2-optag og -lagring gennem teknologiske løsninger og i jorder og skov

Rapport fra FN’s klimapanel, IPCC.