Nyt ministerium gør ældres måltider til sundhed muligt

Med mere end 8.000 medlemmer, der arbejder med kost, ernærings og sundhed, er forbundet særligt optaget af, at få flyttet fokus på måltider som serviceydelse til måltider som en del af sundhedstilbuddene.

- Det er svært at hele, når kroppen er svækket, fordi appetitten er svundet. Måltiderne er afgørende for helbred og trivsel og har stor betydning. Ikke kun for, hvor godt, man tager imod behandling, men også for hvordan man kommer sig igen og hvor stor succes, man har med genoptræning og rehabilitering, siger hun.

Frit valg løser ikke de store problemer

Regeringen vil blandt andet benytte øget frit valg til at indfri sin målsætning om, at ældre skal klare sig selv længst muligt. Det betyder blandt andet, at flere offentlige arbejdspladser skal konkurrenceudsættes. Og der skal man træde varsomt, advarer Ghita Parry.

- Frit valg løser ikke ældres ensomhedsproblemer eller de mange ældre, der er underernærede eller i risiko for det - og det hjælper slet ikke de ansatte i den offentlige sektor. Det er på ingen måde en fest at være ansat i den offentlige sektor, for vi kæmper med et hårdt pres, stress og manglende tid til at løse vores opgaver fagligt tilfredsstillende, siger Ghita Parry og tilføjer:

- Det slider på de ansatte at blive konkurrenceudsat. Og oftest kan nye aktører hverken matche på kvalitet eller pris i det lange løb. Det ser vi med de mange konkurser inden for plejeområdet i øjeblikket. Det kræver styrke og solid fagprofessionel viden, at løse opgaver i kernevelfærden, som vi har udviklet og forfinet i den offentlige sektor gennem mange, mange år. Det skal ikke smides ud med badevandet.

Bidrager gerne

Ghita Parry noterer sig, at regeringen inviterer til bredt samarbejde både inden og uden for Christiansborg. Det er en invitation, hun gerne tager i mod.

- Kost & Ernæringsforbundet vil meget gerne bidrage til, at vi får endnu bedre måltider i det offentlige – ikke kun når det gælder ældre. Vi har masser af gode løsninger og forslag, som er til at sætte i værk. Den nye minister skal bare ringe, slutter hun.