corona

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

18.02.2021

Nyt om vaccineprogrammer

Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at man er i gang med vaccination af målgruppe 4 for udvalgt personale i praksissektoren.

På grund af en forsat begrænset mængde vaccinedoser skal der ske en prioritering indenfor gruppen. Kriterierne for vaccine er primært tæt fysisk borger- eller patientkontakt – se kriterierne her;

  • Hvor udsat en medarbejder er for smitte med ny coronavirus. Smitterisikoen er fx høj ved tæt kontakt med helt uvisiterede patienter eller patienter med mistænkt eller bekræftet COVID-19, medium ved tæt kontakt med visiterede patienter, lav når der kan holdes afstand og ikke relevant, når der ikke er patientkontakt.
  • Konsekvenserne, hvis den ansatte smitter sin patient/klient. Risikoen er fx høj, hvis den ansatte har tæt kontakt med personer i særligt øget risiko, men lav, hvis den ansatte alene har kontakt med personer, som ikke kan forventes at blive særligt syge ved smitte, fx unge og raske.
  • Konsekvenser for arbejdsfunktionen, hvis den ansatte smittes og har fravær. Risikoen er fx høj, hvis den ansatte har en særligt specialiseret funktion og ikke umiddelbart kan erstattes.

https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2021/Notat---Afgraensning_og_visitation_maalgruppe_4_personale

SST pointerer, at kriterierne, der uddybes i notatet Afgrænsning og visitation af målgruppe 4 for personale uden for kommunalt og regionalt regi, herunder praksisområder og øvrig sektor skal følges og tolkes restriktivt. Det er væsentligt at bemærke, at der skal være helt særlige årsager til inklusion i målgruppe 4 og at man derved tilbydes vaccination før ældre personer og andre, der er i øget risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes.

Det er den enkelte arbejdsgiver/klinikejer, der skal vurdere og prioritere relevant personale jf. Sundhedsstyrelsens kriterier, herunder indsamle liste med cpr-numre på personale, der ønsker vaccination.

Det betyder, at alle selvstændige, som møder kriterierne, selv skal indberette sig og for ansatte skal det ske gennem arbejdsgiver. Studerende og vikarer er også omfattet, og skal vurderes på samme måde som det faste personale.

Første runde vaccination af gruppe 4 forventes gennemført i uge 8 og 9 – senere bliver det igen muligt at melde ind, hvem der skal vaccineres . Når man er registreret, vil man modtage en besked i e-boks, hvorefter man selv kan booke tid til vaccination på et regionalt vaccinationssted. De der møder kriterierne, men som endnu ikke har meldt sig til vaccination, vil få mulighed for det, når SST og SSI igen åbner for tilmelding – forventeligt i løbet af marts. Herefter forventer SST og SSI, at man vil få tilbudt vaccine som privatperson, afhængigt af ens sundhedstilstand og alder.

De kommunalt og regionalt ansatte følger den proces, som er fastlagt af den enkelte kommune og region, og bliver registreret via deres arbejdsgiver, der indsender personalelister til Statens Serums Institut.

Bekendtgørelse om forbud mod større forsamlinger og mod adgang til og restriktioner for lokaler og lokaliteter i forbindelse med håndtering af covid-19 gælder ikke for offentlige og private sygehuse og klinikker samt private praksis og forretninger, som autoriserede sundhedspersoner driver eller er ansat i. Det vil sige, at forsamlingsforbuddet ikke gælder her. Men vigtigt at være opmærksom på, at den nye afstandsanbefaling kan have betydning for, hvordan venteværelset er indrettet.

Kost og Ernæringsforbundet er i kontinuerlig dialog med myndighederne.

Denne side opdateres, når der komme mere information om indmeldelse til vaccinationsprogrammet fra Sundhedsstyrelsen, SSI og Sektorpartnerskabet for praksissektor og private sundhedserhverv.

Læs mere

Se alle
Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.