Økologisk bagedag i region Sjælland

Økologisk brød.

D. 6 september afholdt region Sjælland det første af en række arrangementer i samarbejde med Mejnerts Mølle. En spændende eftermiddag hvor vi fremstillede gode økologiske brød, med saft og kraft. Der blev gives fif til det gode brød og videndelt af folks erfaringer. Der har været stor interesse for dette arrangement som afvikles 5 gange i regionen i september.

Surdej giver mere smag i brødet.

Alle de fremstillede brød var startet op dagen før eller flere dage før af Maj-Britt som var instruktør på dagen.

Opskrift på et af de fremstillede brød / boller.

Dag 1. Fordej: 5 g gær ( gerne økologisk), 1 l. vand, 60 g økologisk speltmel, 50 g. økologisk rugmel og en 1 tsk. honning.

Metodik 1

Gæren opløses i det kolde vand, de øvrige ingredienser røres i. Dækkes til med husholdningsfilm eller et bageklæde og stilles ved stue temp. Til næste dag

Dag 2:. 15 g. økologisk gær,  1 tsk. Salt, 300 g. fuldkorns ølandsmel og ca. 1 kg økologisk sigtet hvedemel.

Metodik 2.

Rør gæren ud i din fordej fra dagen før, tilsæt salt og ølandsmel, efterfølgende tilsættes det sigtede hvedemel til dejen får en lidt klistret konsistens. Brug evt. en dejskraber ( den uden håndtag i måneform) når du tilsætter det sidste mel, hvis du ælter i hånden.

Brød eller boller. Efterfølgende formes boller eller deles i 2 brødforme stilles til hævning i ca. 1 time tildækket. Drys evt. overfalden med lidt mel, da dejen er klisteret og gerne hænger i klæde du dækker med under hævning. Brød og boller bages ved 180 grader, ca. 20 min for boller og 35-40 min. for brød.