Økologiske ildsjæle får Årets Køkkenroser

De Økologiske Køkkenroser gives til de offentlige køkkener, der gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer og på den måde medvirker til, at de gode eksempler kommer frem i lyset og fungerer som inspiration for andre.

Økologi giver større fokus på håndværket

Michael Allerup Nielsen, er med i juryen, næstformand i Kost- & Ernæringsforbundet og enhedschef i køkkenfunktionen på Herlev og Gentofte Hospital, siger:

”De offentlige køkkener er inde i en flot, økologisk udvikling. Økologien har bidt sig fast, og der er stor lyst og glæde ved alt dét, økologien bringer med sig. Med økologien kommer ikke kun bevidsthed om råvarernes oprindelse, men også om håndværket. Og om vigtigheden i også at efterspørge lokale og danske råvarer”.

De fire priser

I år blev de fire økologiske køkkenroser uddelt på Landbrug & Fødevares store branchedag ’Fødevaredagen’ vindere indenfor følgende kategorier:

1. Central- og Hospitalskøkkener:
Dorthe Dybro, EAT Skolemad, København N., i kategorien. Søren Buhl Steiniche tog imod prisen på Dorthe Dybros vegne:
”Vi er sindssygt stolte over den her fine pris, og vi håber, at vi med den kan blive et eksempel til efterfølgelse for resten af landet, når det kommer til at lave god, økologisk skolemad, så lad det være en opfordring til resten af landet om at følge trop,” siger han.
 
2. Daginstitutioner:

Bente Cordua, Børnehuset Hanen, Roskilde
”Det er en kæmpe ære at få den her pris. Jeg har arbejdet med økologi i over 19 år, så vi har været med fra begyndelsen. Jeg håber også, at børnene tager deres viden om økologisk mad med videre, for det er jo dem, der er næste generation,” siger hun.

3. Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer:
Vivi Larsen, Solgården, Thisted: 
”Dét, der betyder mest for mig, er, at prisen vidner om både mine kolleger og min leders opbakning. Og så viser den ´jo også, at vi kan gøre det godt, når vi får lov til at lave dét, vi er gode til,” siger hun.

4. Sociale institutioner og levebo-miljøer
Maria Riisgaard, Lynghuset, København NV: 
”Ethvert samfund kan måles på, hvordan man behandler sine svageste. Jeg ser det som en stor ære at få lov til at lave økologisk mad til svage borgere. Og prisen hér er et bevis på, at man ikke skal nøjes, bare fordi man har et handicap,” siger hun.

 

Om de økologiske køkkenroser

Køkkenroser er et samarbejde mellem Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, 3F og Landbrug & Fødevarer. Siden 2015 har projektet været støttet af økologimidler, hvilket har gjort det muligt at uddele de Økologiske Køkkenroser til de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer.