OK15: "Alle har fået det meste"

Salen er fyldt i en hovedstad, der på en mandag i marts solede sig i spæde stråler. Formanden for Sundhedskartellet, Grete Christensen, som også er formand for DSR, fremlægger tilfreds det generelle forlig for salen.

- Vi har for det første skabt et bedre resultat end de sidste par overenskomstrunder. Vi har aftalt lønstigninger, der vil sikre reallønnen og købekraften. Vi har hævet pensionen for rigtig mange af Sundhedskartellets medlemmer, og vi har sikret, at løn- og pensionsforholdene for vores kandidater på en enhver tænkelig måde kan matche AC’s kandidater. Det har været vigtigt for os, sagde hun og understregede vigtigheden af, at Sundhedskartellet har forhandlet sine generelle krav i regi af Forhandlingsfællesskabet.

- OK15 var den første overenskomstfornyelse for det nye forhandlingsfællesskab. Og lad mig sige det med det samme, jeg synes, at det har været hårdt. Vi har haft mange nætter, hvor vi har ventet og ventet. Men jeg synes også, at fællesskabet har bestået sin prøve. Jeg er sikker på, at vi aldrig var kommet så langt med arbejdsgiverne, som vi faktisk er, hvis det ikke var fordi, vi optrådte i samlet flok, slår hun fast.

Alle får lønstigninger

Kost & Ernæringsforbundets tillidsfolk var samlet om at gennemgå de specielle forlig – altså de dele af overenskomsten, der vedrører vores medlemmer. Spørgeiveren var stor til formand Ghita Parry. Hun havde et grundlæggende budskab til de 70 TRere.

- Når jeg siger, at alle har fået det meste, så betyder det: Alle medlemmer har fået stigninger i lønnen. Alle medlemmer har fået sikret realløn og købekraft. Alle medlemmer får højere indbetaling til ATP. Alle medlemmer får gavn af fokus på det psykiske arbejdsmiljø, forklarer Ghita Parry.

Parry pegede på, at der er ganske få midler tilbage til den enkelte organisation. Særligt i kommunerne er midlerne små, fordi Kost & Ernæringsforbundet sammen med FOA, SL og 3F har imødekommet arbejdsgivers krav om ensartede døgnarbejdstidsregler.

- Det vil selvfølgelig komme nogle medlemmer til gode, at der nu er tillæg på lørdagsvagterne fra kl. 8.00 og ikke kl. 11.00 som før. Og det er godt. Men det koster os en stor del af de midler, vi havde at forhandle om. Den sjat, der var tilbage blev derfor prioriteret til at løfte PBerne i kommunerne, så de kommer på trin 6, når de har fire års erfaring. Det er vigtigt, for dermed kommer de til at matche PB’ere i andre forbund og det har betydning for fagbevægelsens samlede ligelønsstrategi, forklarer hun.

Medlemmerne af Kost & Ernæringsforbundet skal tage stilling til forligene ved urafstemning. Du vil modtage en mail, når afstemningen går i gang.