OK15: Delforlig med regionerne

Fredag aften indgik Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner forlig på det generelle område. Forliget dækker 136.000 ansatte i landets fem regioner. De 1200 af dem er medlemmer af Kost & Ernæringsforbundet. 

Hovedpunkterne i forliget er:

  • Generelle lønstigninger på 5,39 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen) over tre år.
  • En ekstra uges øremærket barsel til fædre.  
  • Styrket indsats for det psykiske arbejdsmiljø.
  • Nye rammer for medindflydelse og mere samarbejde. Antallet af tillidsvalgte fastholdes.

Formand for Kost & Ernæringsforbundet Ghita Parry sidder med ved forhandlingsbordet og kalder det en solid aftale.

-  Vi har fået et bedre resultat denne gang og sikret vores realløn og vi styrker indsatsen for det psykiske arbejdsmiljø. Vi får også nogle projekter om mere samarbejde. Alt i alt et rigtig godt resultat.

Hun understreger, at aftalen med regionerne på mange områder ligner den aftale som Forhandlingsfællesskabet og KL indgik tidligere på ugen. 

Der er også udfordringer i aftalen. Formanden peger særligt på privatlønsværnet, der betyder, at offentlige ansatte får en højere modregning end tidligere, hvis lønudviklingen i den offentlige sektor løber foran den private. Mekanismerne i privatlønsværnet i reguleringsordningen, kalder Ghita Parry en bitter pille. 

- Vi får kun 80% af reguleringen opad, når vores løn halter efter det private. Hvis vores lønudvikling er foran det private, bliver det reguleret nedad med 100%. Det er en stikkende rose fra finansministeriet, siger Ghita Parry. 

Med det generelle forlig på plads er de store linjer i den samlede OK15-aftale på det regionale område lagt. Netop nu, fredag aften, er Kost & Ernæringsforbundet sammen med Sundhedskartellet i gang med de specielle forhandlinger med Danske Regioner. Forhandlingerne forventes færdige i weekenden.

 

Kilde