Sundhed og kost
Fagblad 5, 2018

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Opskrifter: Amalie Søndergaard. Foto: Rune Evensen 

Opskrifter: Det grønne køkken

Menuen 'Det grønne køkken for internationale gæster' er sammensat af vinder af Skills 2018, Amalie Søndergaard.

Menuen i sin helhed:

  • Cremet jordskokkesuppe med syrlig persillecreme, sprøde jordskokkechips og fuldkornsboller.
  • Kikærtemuffins med en fyldig perlebygsalat og ærtepure
  • Ymerdrøm på en bund af æble/havtorn kompot m. sprød topping.

Opskrifter

Kikærtemuffins

10 portioner

317 g udblødte kikærter
80 g æg
17 g hvidløg
134 g løg
66 g porrer
94 g gulerod
14 g smør
16 g hvedemel
265 g minimælk
33 g past. æggeblomme
74 g past. æggehvide
Salt og peber

  • Blend de udblødte kikærter med æg, hvidløg og løg.
  • Rengør porrer og gulerødder. Snit porrerne fint, og riv guleroden fint på et rivejern.
  • Svits gulerødder og porrer let på en pande.
  • Smelt smørret, og tilsæt melet. Varm det godt igennem.
  • Tilsæt mælken under piskning, sovsen skal blive tyk.
  • Sæt sovsen til afkøling.
  • Tilsæt æggeblommerne under omrøring.
  • Tilsæt kikærtemassen sammen med de svitsede grønsager.
  • Pisk æggehviderne stive med salt, og vend dem forsigtigt i massen.
  • Fyld massen i muffinforme – ca. 55 g i hver – og bag dem i 10 min. ved 175 °C, til de har en centrum temperatur på min. 75 °C

Vejledende portionsstørrelse 100 g
Energi pr. portionsstørrelse 500 kJ
Protein 24E%
Kulhydrat 46E%
Fedt 30E% 

Perlebygsalat med dressing og appelsinglace

10 portioner

520 g perlebyg
Ca. 10 g salt
408 g rødbede, små nye

Dressing
30 g revet peberrod, fintrevet
70 g lys balsamico
14 g rapsolie
7 g honning
43 g dijonsennep
Tilsmages med salt og peber

Appelsinglace:
165 g friskpresset appelsinsaft
(saft af 3 appelsiner)
30 g øko-rørsukker
60 g lys balsamico
260 g sommerkål*
Brøndkarse til pynt

  • Kog perlebyggen med salt i rigeligt vand. Kog i ca. 20 min., til byggen er mør.
  • Bag rødbederne med skræl i ovnen i ca. 30 min., til de er møre, og skrællen slipper. Derefter fjernes skrællen.
  • Skær rødbederne i små tern.
  • Rør alle ingredienser til en jævn dressing.
  • Smag dressingen til. Den skal have en meget kraftig smag.
  • Vend perlebyg og rødbede med dressing.
  • Kog appelsinsaft, sukker og hvidvinseddike let ind.
  • Snit sommerkålen fint
  • Vend appelsinglace og sommerkål i perlebygsalaten lige inden servering
  • Pynt med brøndkarse

Tip: Ved Skills i januar blev der anvendt savojkål i salaten stedet for sommerkål

Vejledende portionsstørrelse 200 g
Energi pr. portionsstørrelse 1070 kJ
Protein 10E%
Kulhydrat 79E%
Fedt 11E%

Ærtepuré

10 portioner

282 g grønne ærter, frosne
20 g friskpresset citronsaft
30 g cremefraiche 9 %
Salt

  • Blancher ærterne i kogende vand.
  • Skyl citronen i koldt vand, tør den, og  pres den for citronsaft.
  • Blend ærter, cremefraiche og citronsaft til en fin ærtepure.
  • Smag ærtepureen til med citronsaft og salt.

Vejledende portionsstørrelse 30 g
Energi pr. portionsstørrelse  100 kJ
Protein 31 E%
Kulhydrat 59 E%
Fedt 11 E%

Seneste fagbladsartikler

Arbejdskraft

Ramije blev uddannet på blot et halvt år

Ufaglærte, men erfarne køkkenmedarbejdere behøver ikke komme i praktik, når de uddanner sig til ernæringsassistent.
Julegrød risengrød

Kys lokkede grødappetit frem

Madkultur: Julegrøden, som vi i dag kender som risengrød, var i sin oprindelige form en ret, der skulle lægge en bund, inden gårdens karle kastede sig over sulefadet
arbejdsmiljø

Smerter på jobbet

Arbejdsmiljø: Hvert tredje medlem føler sig udsat for fysiske belastninger ofte eller hele tiden i forbindelse med deres arbejde
opskrifter

Månedens opskrift: Brunch med overskuds-risengrød

Sådan tjekker du, om du får de rigtige tillæg
simones madklub

Erfaringstillæg mangler på lønsedler

Sådan tjekker du, om du får de rigtige tillæg
Ghita

Forvent ingen julegave …

Regeringen har haft en snæver opfattelse af velfærdssamfundet, hvilket har ført til udelukkelse af vigtige faggrupper
Se alle