Opskrifter: HAMPE-EKSPERIMENTER

  • Fra hverdagsmad med hamp/justeret og beregnet af Karina Kyhn Andersen [ OPSKRIFTER] Møllerup Gods [ FOTO ]
    Fra hverdagsmad med hamp/justeret og beregnet af Karina Kyhn Andersen [ OPSKRIFTER] Møllerup Gods [ FOTO ]

Hampefrøet anvendes til mange produkter, men de fire basale anvendelser er:

Hampefrø
Rå, ristede frø er sprøde og knasende med en nøddelignende smag.
Afskallede hampefrø er blødere og mere spisevenlige.
Hampefrøet kan bruges i alt bagværk, mysli, smoothies eller drysses på toppen af supper og salater.

Hampeolie
Olien presses ud af de rå frø og kan anvendes i lighed med f.eks. hørfrøolie, dvs. uden opvarmning. Olien skal opbevares i køleskabet for at undgå harskning af de flerumættede olier.

Hampemel
Når olien er presset ud af frøet, er der hampekage tilbage. Hampekagen males til mel. Melet kan anvendes i bagværk. Det er groft og fiberrigt og bør højst erstatte mellem 10 og 20 procent af melet i dejen.

Hampeprotein
Hampemelet males yderligere og sigtes til et lysegrønt pulver − hampeprotein. Hampeprotein kan anvendes i smoothies og i bagværk. I bagværk bruges højst 25 procent i forhold til den øvrige mængde mel i dejen.

Kilde: Hverdagsmad med hamp

 

Boller med hampefrø og hampemel
16 boller

6 dl lunken vand
25 g gær
10 g salt
100 g hampemel
150 g ristede hampefrø
150 g afskallede hampefrø
500 g hvedemel

•    Opløs gæren i det lunkne vand. Rør salt, hampemel og hampefrø i.
•    Tilsæt hvedemel, og ælt dejen, indtil den er glat og smidig.
•    Lad dejen hæve i ca. 45 min.
•    Form dejen til boller, og lad dem efterhæve på pladen i ca. 30 minutter.
•    Bag ved 220 grader i 15-18 minutter.

Vejledende portionsstørrelse
1 bolle
Energi pr. vejledende portionsstørrelse 950 kJ
Fedt 32 E%
Protein 20 E%
Kulhydrat 49 E%
Kostfibre 8 g

Pebercreme med hamp
200 g røde peberfrugter
30 g mandler, smuttede
15 g hampefrø
10 g hvidløg
30 g revet parmesan
3 g frisk chili
10 g kokosolie
3 g hampeproteinpulver
10 g hampefrøolie

•    Bag peberfrugterne i ovnen med skindsiden opad. Bag ca. 30 min ved 180 grader
•    Rist mandler og hampefrø let gyldne på en tør pande
•    Blend mandler, hampefrø og hvidløg.
•    Afkøl peberfrugterne i en plastpose i 20 min., og træk skindet af.
•    Blend peberfrugterne med de øvrige ingredienser
•    Opbevar på køl.

Tip: Pebercremen kan anvendes som smørepålæg på bollerne. Eller som dip, dressing og sovs.

Energi pr. 100 g 800 kJ
Fedt 67 E%
Protein 17 E%
Kulhydrat 17 E%
Kostfibre 3,5 g

Blomkålshampehapsere
30 g friske urter, f.eks. skvalderkål, persille, koriander etc.
50 g hampefrø
7 g hampeproteinpulver
3 g cayennepeber
Salt og peber
400 g blomkål
60 g æg
40 g parmesan

•    Hak urterne fint
•    Bland hampefrø, hampeproteinpulver, krydderier og de friske urter.
•    Rens blomkålen, og skær den i små buketter.
•    Pisk æggene sammen. Vend blomkålsbuketterne i æggene og derefter i hamp- og urteblandingen.
•    Bag blomkålsbuketterne i ovnen ved 165 °C i ca. 20 min.
•    Tag blomkålsbuketterne ud, drys med reven parmesan, og bag dem yderligere 10 min.

Tip: Kan serveres som en del af en hovedret eller som hapsere på en buffet

Energi pr. 100 g 400 kJ
Protein 31 E%
Fedt 53 E%
Kulhydrat 16 E%
Kostfibre 4,3 g